Met pek en veren de stad uitgejaagd Jock Nelson werd ervan beschuldigd drugs aan kinderen te verkopen in Noord-Ierland. Een paramilitaire groep greep in. Hij werd gesommeerd op zondagochtend 11 uur in het park te verschijnen. Aldaar werd hij bedekt met pek en veren. En ja, dat deed pijn. In deze mooie aflevering van This American Life worden drie verhalen verteld van mensen die publiekelijke woede moesten trotseren. Soms terecht, soms onterecht. Heel bijzonder is het verhaal over een pedofiel, die onder continue dreiging van een heksenjacht moet zien te overleven. (Dimitri Tokmetzis) Tarred and Feathered (55 minuten)

Misbruikt in de zorginstelling voor misbruikslachtoffers Roxane kwam op haar veertiende in een jeugdzorginstelling terecht, nadat ze seksueel misbruikt was door haar vader en mishandeld door haar stiefvader. Ze woonde in een leefgroep, waar meisjes die slachtoffer zijn van misbruik en/of loverboys samenwonen met probleemjongens. Daar werd ze opnieuw misbruikt, dit keer door haar groepsgenoten. Ongeveer een kwart van de meisjes die in residentiële jeugdzorginstellingen heeft gezeten, zegt daar seksueel misbruikt te zijn. Roxane: 'Als de groepsleider sliep, klommen we over het balkon en gingen we de stad in. Dan namen ze me mee naar het huis van een vriend van hen en daar werd ik dronken en stoned. En dan hadden ze seks met mij. Het was voor mij normaal geworden mijn lichaam te geven in ruil voor aandacht. Dat was al begonnen met mijn vader, die zei: 'Als je mij bevredigt, krijg je een telefoon'.' Een huiveringwekkende reportage van Vrij Nederland. (Vera Mulder) ’s Nachts gaan de jongens naar de kamers van de meisjes (3.400 woorden)

Wat doen die paters toch in Syrië? De vermoorde pater Frans van der Lugt uit Homs werd na zijn dood alom bewierookt. Toch waren er ook die hem postuum in het kamp-Assad plaatsten. Dit artikel in Trouw nuanceert dat. De pater ging vooral zijn eigen weg; koos compromisloos voor de kant van de gewone bevolking. We leren in dit persoonlijke stuk ook Paolo Dall'Oglio kennen, een andere pater die inmiddels gevangen is genomen omdat hij de jihadistische bewegingen in het land probeerde te overtuigen elkaar niet langer te bestrijden. Het stuk geeft inzicht in de dilemma's van vredesduiven die in een diep verdeeld land partijen bij elkaar proberen te brengen. Een echt paasverhaal dat laat zien hoe de erfenis van Jezus, de eveneens vermoorde voorganger van deze paters, nog steeds voortleeft. (Karel Smouter) ‘Eigenzinnige Jezuïeten gingen in Syrië volstrekt hun eigen gang’ (1.080 woorden)

Bereid je voor op betalen met de aderen in je hand Op de nieuwste iPhone zitten vingerafdrukscanners. Het lijkt er echter op dat deze techniek spoedig ingehaald zal worden door een ander biometrisch identificatiesysteem. De aderen in je hand zijn namelijk net zo uniek als je irissen, met structuren die zelfs bij tweelingen nog van elkaar verschillen. Het scannen van handpalmen kan gebruikt worden om bijvoorbeeld je laptop of je voordeur te ontgrendelen. Een Zweedse student van de universiteit van Lund is iedereen al voor. Hij heeft een systeem ontwikkeld waarmee je zelfs al met je hand kan betalen. Met meer dan 1.600 gebruikers in winkels en restaurants in Lund is het wel beschouwd het eerste, werkelijk actieve handpalmbetaalsysteem ter wereld. (Harald Dunnink, hoofdontwerper) Buy lunch, pay with your hand (350 woorden en 2 minuten video)

Waarom de vredesmissie in Darfur zo verschrikkelijk faalt Sinds 2007 is het de taak van de African Union/United Nations Hybrid Operation in Darfur (UNAMID), om vrede te brengen in de verscheurde westelijke Soedanese regio. Maar er is nog geen vrede in Darfur. Sterker nog, sinds de komst van de blauwhelmen is het geweld in de regio geëscaleerd. Hoe dat kan, beschrijft deze driedelige serie van Foreign Policy. De serie is gebaseerd op duizenden vertrouwelijke e-mails, politierapporten, interne VN-onderzoeken, gelekt door een voormalige woordvoerder van UNAMID, die niet langer kon toekijken hoe de missie faalde, en alles deed om dat falen voor het publiek verborgen te houden. De stukken schetsen hoe de missie van begin af aan gedoemd was te mislukken: ze werd gedwarsboomd worden door leger en rebellen, was slecht uitgerust om een gebied zo groot als Frankrijk te patrouilleren en werd verwaarloosd door het Westen. Een zeer onthullende serie over de politiek van vredesmissies. (Maite Vermeulen) Blood Oath: Inside the United Nations’ Darfur Debacle (3 delen van elk 3.500 woorden)