Goed nieuws met Joris Luyendijk
Wat hebben alle succesvolle extremisten gemeen? Ze zijn allemaal tech-savvy
SoundCloud
Opname en montage: Romanee Rodriguez

Vrolijk word je niet wijzer wel. Als een putjesschepper spookt Dimitri al jaren rond in de donkerste krochten van het internet, bijvoorbeeld op zoek naar inzicht in de vraag waarom mensen ten prooi vallen aan extreemrechtse ideeën, en hoe de techgiganten met hun algoritmes radicalisering juist aanmoedigen.

Het levert een uiteindelijk opwekkend gesprek op over de overeenkomsten tussen extreemrechts en de jihadisten, over privileges en opgroeien met een Griekse naam, en ten slotte natuurlijk over de vraag wat voor beest Dimitri is.

Meer van Dimitri?

Nee YouTube, swastika’s zijn echt het probleem niet YouTube ligt al ruim een jaar onder vuur omdat het een vergaarbak is geworden van extremistische video’s. Die worden ook nog eens aan een groot publiek getoond door het geavanceerde aanbevelingssysteem. Kijk je een keer wat extreems, dan krijg je langzaam maar zeker steeds meer extreme video’s opgediend. Lees Dimitri’s column hier Aanbevolen voor jou op YouTube: racisme, vrouwenhaat en antisemitisme Het videoplatform waar jij kattenfilmpjes en het doelpunt van de week terugkijkt, is ook verantwoordelijk voor een van de grootste problemen van onze tijd: de verspreiding van haat, leugens en racisme. Hoe meer filmpjes je op YouTube bekijkt, hoe extremer de inhoud die je krijgt voorgeschoteld. Dat blijkt uit onderzoek dat De Correspondent samen met de Volkskrant uitvoerde. Lees het verhaal van Dimitri, Annieke en Hassan hier