De Britse premier Johnson noemde het ‘een geval van mislukt staatsmanschap’ als zijn land op 1 november Maar zijn opties om de Brexit eind oktober te verwerkelijken zijn beperkt.

Een reeks parlementaire nederlagen heeft het Johnson onmogelijk gemaakt het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober zonder akkoord uit de EU te laten stappen. Evenmin kreeg hij toestemming half oktober vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Die kunnen nu op z’n vroegst 22 november worden gehouden.

Johnson zou met de gedachte spelen zich niets aan te trekken van de anti-no-deal-wet die het parlement heeft aangenomen. En desnoods zonder akkoord op 31 oktober uit de EU te springen. Dan riskeert hij de gevangenis.

Officieel hoopt de Britse premier op de EU-top van 17 en 18 oktober een nieuw akkoord te bereiken. Daar moet het Lagerhuis dan binnen twee weken mee instemmen – wat zijn voorganger Theresa May met haar uittredingsakkoord in geen maanden lukte.

Een mogelijke uitweg

Johnson zou een uitweg zien in een eerder EU-voorstel om na de Brexit Noord-Ierland voorlopig binnen de Europese douane-unie te houden. De Noord-Ierse unionisten in het Lagerhuis zijn daar fel tegen, uit angst dat de band met het VK in gevaar komt, maar hun standpunt is niet meer essentieel voor Johnson.

Theresa May was van hen afhankelijk om een meerderheid in het Lagerhuis achter haar besluiten te krijgen, terwijl Johnson ook mét hun steun geen meerderheid heeft sinds hij 21 opstandige fractiegenoten

In het huidige, tussen May en de EU overeengekomen conceptakkoord zou het hele VK binnen de handelsregels van de EU blijven vallen zolang er geen nieuw handelsverdrag was gesloten tussen Londen en Brussel. Alleen zo kon Ierland gerustgesteld worden dat de ‘harde’ grens met Noord-Ierland de redenering achter de omstreden backstop-bepalingen.

De tegenstrijdige instincten van Boris Johnson

De best ingevoerde commentatoren verschillen van mening over waar de algemeen erkende principeloosheid van Boris Johnson nu toe kan leiden. Hij heeft tegenstrijdige instincten.

Met zijn ongebruikelijk lange opschorting van het parlementaire werk en door 21 gematigde partijgenoten weg te sturen, lijkt hij als een sloopkogel door het Britse democratische bestel te gaan.

Maar hij noemt zichzelf een ‘one nation Tory’ – een klassieke Conservatief die wil regeren vanuit het midden. Winston Churchill, over wie hij is zijn grote voorbeeld. Johnson wil de redder des vaderlands zijn.

Zelfs het verdedigen van het akkoord dat May met de EU sloot, behoort tot de mogelijkheden, na het in naam of bewoordingen iets te hebben gewijzigd. Omdat een meerderheid van het Lagerhuis tegen een no-deal-Brexit is, kan Johnson zeggen: hier is jullie kans, stem in en verlaat de EU met een akkoord.

De orkaan Brexit heeft nog niets aan kracht ingeboet

Met daarna graag verkiezingen, die hij hoopt te winnen omdat Labourleider Jeremy Corbyn bij gematigde sociaaldemocraten, liberaaldemocraten en alle Conservatieven nog minder populair is dan wildeman Johnson. Binnen Labour woedt al tijden de strijd over de ziel van de partij: voor of tegen de EU en de Brexit.

Nadat een het advies van premier Johnson aan de koningin om het parlement vijf weken op te schorten ‘onwettig’ verklaarde, is ook de juridische strijd om de (ongeschreven) grondwet en de essentie van de Britse democratie losgebarsten. Het hoogste Hof in Londen moet de juridische knoop doorhakken.

Als je kijkt naar de verdeeldheid binnen de twee grote partijen lijkt er weinig nieuws onder de zon. Maar vergis je niet. Het land is verdeelder dan ooit. De orkaan Brexit heeft nog niets aan kracht ingeboet. Het land is voorlopig onbestuurd en onbestuurbaar en de veel geroemde parlementaire democratie van het Verenigd Koninkrijk ligt op apegapen.

Het ondenkbare is denkbaar geworden. In de stapeling van commentaren en Breaking News-flitsen, zijn er enkele heldere stemmen die helpen de Brexit-soap te duiden. Hieronder zette ik ze voor je op een rij.

Twitteraars (met het allerlaatste nieuws)

Amanda Sloat (Brookings Institution) Als senior fellow van de belangrijke Amerikaanse denktank Brookings houdt Amanda Sloat de Brexit zeer nauw in de gaten. Ze is erg actief op Twitter en deelt om de paar uur een inzichtelijk artikel over de Brexit. Volg Amanda Sloat op Twitter Ros Atkins (BBC News) Als presentator bij BBC News tweet Ros Atkins over meer dan alleen de Brexit, maar de laatste tijd neemt de politieke crisis in het Verenigd Koninkrijk een steeds groter deel van zijn Twitterfeed in beslag. Volg Ros Atkins op Twitter David Allen Green (Prospect Magazine) Een van de meest kritische volgers van de Britse premier Boris Johnson op Twitter is David Allen Green. Behalve voor Prospect Magazine schrijft hij ook vaak voor de Financial Times. Volg David Allen Green op Twitter Lisa O’Carroll (The Guardian) Het behoeft geen uitleg dat de Brexit sinds het referendum in 2016 het belangrijkste politieke onderwerp is voor de Britten. Logisch dus dat The Guardian een heuse Brexit-correspondent heeft aangesteld: Lisa O’Carroll. Ze heeft onder meer veel kennis in huis over de banden tussen het VK en Ierland. Volg Lisa O’Carroll op Twitter

Liveblogs (alle ontwikkelingen op een rij)

The Guardian Het meest complete Brexit-liveblog, met meerdere updates per uur. Bevat veel tweets van journalisten en uitspraken van politici. Volg hier het liveblog van The Guardian Euronews Een handig overzicht dat al sinds november 2018 wordt bijgewerkt. Vat de belangrijkste ontwikkelingen van de dag samen en laat je terug in de tijd kijken met links naar eerdere nieuwsberichten. Volg hier het liveblog van Euronews

Bloggers (voor analyses en achtergronden)

The Brexit Blog (Chris Grey) De Britse hoogleraar Chris Grey heeft als geen ander kijk op de ontwikkelingen in de Brexit-chaos en de gevolgen daarvan, zo blijkt uit de scherpe publicaties op zijn minimalistisch vormgegeven blog. Bekijk het blog van Chris Grey Euroblog (Jon Worth) De updates van Jon Worth, blogger sinds 2005, zijn een goede tweede om meer te leren over de Brexit. Hij is gespecialiseerd in het maken van leerzame infographics die het politieke proces van het Britse vertrek uit de EU stap voor stap uitleggen. Bekijk het Brexit-blog van Jon Worth Politics.co.uk (Ian Dunt) De Brexit-analyses van Ian Dunt werden veelvuldig getipt door twitteraars toen de Amerikaanse hoogleraar Jay Rosen zijn volgers om tips vroeg voor heldere Brexit-verslaggeving. Dunt houdt zijn website goed bij en is regelmatig te zien bij de BBC, Sky News en Al Jazeera. Bekijk de Brexit-artikelen van Ian Dunt

Nieuwsbrieven (een dagelijks overzicht in je mailbox)

Morning Call (The New Statesman) Journalist Stephen Bush van het Britse tijdschrift The New Statesman stuurt elke ochtend een behapbare nieuwsupdate naar je e-mailadres. Fijn opgemaakt, niet te lang en toch compleet. Schrijf je hier in voor ‘Morning Call’ Brexit Bulletin (Bloomberg) Behalve politieke heeft de Brexit vanzelfsprekend ook grote economische consequenties. Het financiële persbureau Bloomberg zit daar bovenop, wat goed bij te houden is met de dagelijkse nieuwsbrief ‘Brexit Bulletin’. Schrijf je hier in voor ‘Brexit Bulletin’

Podcasts (ver de breedte en diepte in)

Talking Politics Misschien wel de interessantste politieke podcast van het Verenigd Koninkrijk. Podcastmakers David Runciman en Catherine Carr praten elke donderdag in universiteitsstad Cambridge met hun gasten – van comedians tot filosofen – over de Brexit, de democratie en de politiek in de breedste zin van het woord. Luister hier naar ‘Talking Politics’ Remainiacs Een iets bombastischer podcast over de Brexit, maar niettemin informatief. Het programma wordt gemaakt door onder anderen Dorian Lynskey van The Guardian, de eerdergenoemde Ian Dunt van Politics.co.uk en Ros Taylor van de London School of Economics. Luister hier naar ‘Remainiacs’ Stuk Rood Vlees Podcast Sinds 2017 heeft het academische blog Stuk Rood Vlees een uitstekende podcast. Politicoloog Armen Hakhverdian van de Universiteit van Amsterdam heeft al meermaals boeiende gesprekken gevoerd met hoogleraar politiek Rob Ford uit de Engelse stad Manchester. Bijvoorbeeld over het spanningsveld tussen het Britse parlement en de regering. Luister hier naar de ‘Stuk Rood Vlees Podcast’