De Rudi & Freddie Show
Exclusief interview van Jesse Frederik met Rutger Bregman
SoundCloud
Opname en montage: Romanee Rodriguez

Luisteraars! Bij De Rudi & Freddie Show hebben we al vele boeken mogen promoten: Jelmers boek, Sannes boek, zelfs Rosannes boek (niet eens bij ons uitgegeven, kun je nagaan). Ditmaal aan mij de eer om mijn waarde collega en co-podcaster Rutger Bregman te interviewen over zijn boek

De meeste mensen deugen... geloof je het zelf? Lekker makkelijk, geloven in zo’n deugdzame mens, als je bent opgegroeid in Zoetermeer met lieve ouders en lieve zussen. Wat te denken van al die mensen die een minder eenvoudige jeugd hadden, met eikels van ouders, serpenten van zussen en hufters van leraren, die wel moeite hebben te geloven dat de meeste mensen deugen? En geef ze eens ongelijk? Nou, geef ze ongelijk dan!

En zeggen wij niet de hele tijd dat er allerlei lieden zijn die geen kans onbenut laten om belasting te ontlopen? Moeten we dan ook uitgaan van het beste van de mens? Of doen we dat alleen bij zielige mensen? En waarom zouden die wel dan? Beetje selectief, dat geloof in die deugmens.

Nee hé, moeten de mensen zich weer schikken naar de utopische blauwdrukken van Bregman. Lekker dan

En als de mens goed is, dan moet hij natuurlijk meteen aan de zelfsturende teams, de spelende scholen, de participerende buurten. Maar misschien hebben mensen daar helemaal geen zin in. Krijgen ze uitslag van zoveel verantwoordelijkheid. Een acute burn-out van al die vrijheden. Maar nee hoor, ze moeten zich weer schikken naar de utopische blauwdrukken van Bregman. Lekker dan.

Kortom: het is een leuk interview geworden! Rutger vertelt ook nog over de film Love Actually, de stad Zoetermeer en de ethische omslag in het koloniale denken aan het begin van de negentiende eeuw (waar hij zijn scriptie over schreef, maar zich helemaal niks meer van kan herinneren).