Op De Correspondent proberen we elke dag verhalen te brengen die geen nieuws, maar wel nieuwswaardig zijn. Verhalen die gemaakt worden door correspondenten met een gemeenschappelijke missie de belangrijkste thema’s van onze tijd te doorgronden. Klimaatverandering, mobiliteit en gezondheid bijvoorbeeld. Maar ook: vooruitgang, ouder worden en al het niet-menselijke leven op aarde. 

Dat doen we in samenwerking met onze deskundige leden, die ervoor zorgen dat we volledig onafhankelijk én advertentievrij kunnen zijn. Door kennis en ervaringen met elkaar te delen, hopen we de wereld iets beter te kunnen achterlaten dan we haar gevonden hebben. 

Meer dan 62.000 leden maken het nu mogelijk onze redactie uit te breiden met nieuwe correspondenten! 

Ben jij onverzadigbaar nieuwsgierig naar hoe de wereld werkt? Kan jij je fascinaties helder over het voetlicht brengen? En zie jij je lezers als potentiële bronnen van waardevolle expertise?

Dan zijn wij misschien wel op zoek naar jou!

Dit zoeken we in een correspondent

Graag vertellen we je wat we en wat je van ons kunt verwachten als je bij ons komt werken. 

Een correspondentschap begint niet met hoge cijfers op een prestigieuze opleiding of een indrukwekkend cv. Wat wij het belangrijkst vinden in iedere correspondent is een grote nieuwsgierigheid, oprechte betrokkenheid en een sterk moreel kompas.

Journalistiek is namelijk niet alleen een baan, maar een overtuiging. Goede journalistiek wordt niet ingegeven door een nieuwsagenda van buiten of een hoofdredactie van boven, maar door een noodzaak van binnen. 

Dit is de belangrijkste reden dat een correspondent bij ons vrij is in het bepalen van zijn journalistieke agenda. 

Bij het zoeken naar nieuwe correspondenten vragen we ons dus bovenal af: ben je een bevlogen persoonlijkheid die onze leden graag zouden willen volgen in haar journalistieke zoektocht? Kan je helder verwoorden waarom jouw fascinaties en interesses belangrijk zijn voor iedereen? En doe je graag, in samenwerking met deskundige leden, onderzoek naar belangrijke ontwikkelingen in onze maatschappij?  

Als correspondent verwachten we dat je:

 • Een helder thema kiest waarmee je inzicht verschaft in een structurele, wereldwijde ontwikkeling.
 • Niet gelooft in het misleidende idee van ‘neutraliteit’ en daarom open bent over je perspectief op de wereld.
 • Je een openbaar notitieboekje bijhoudt, waarmee je inzicht geeft in je journalistieke onderzoek.
 • Je lezers als potentiële bronnen van kennis en ervaring beschouwt en hen betrekt in jouw onderzoek.
 • Een geweldige verhalenverteller bent, die nieuwe inzichten helder en toegankelijk, ontroerend of confronterend over het voetlicht brengt.

Wat wij bieden

 • Als correspondent word je verwelkomd op een redactie waar meer waarde wordt gehecht aan ideeën dan aan functietitels, waar samenwerking belangrijker is dan hiërarchie en waar kwaliteit boven snelheid gaat.  
 • Onze redactie is een fijne werkplek bovendien, in hartje Amsterdam, mét terras aan het water. Vanaf Amsterdam Centraal Station ben je er in een kwartiertje wandelen langs het IJ.
 • Je bent autonoom in het vaststellen van je journalistieke agenda en er is veel ruimte om jezelf te ontwikkelen.
 • Je hebt ruim zeventig collega’s die net zo gedreven zijn als jij om de journalistiek te vernieuwen en die je helpen met schrijven, factchecken, en het presenteren van je verhalen in de best mogelijke vorm.
 • We bieden een laptop, een tweede scherm, een fijn bureau en gezonde lunches.
 • We geven je mogelijk een wereldpodium, als we besluiten je stukken te vertalen en te publiceren op ons Engelstalige platform The Correspondent.
 • En: je krijgt natuurlijk een goed salaris – volgens de cao voor het Uitgeverijbedrijf.

Geïnspireerd? Laat van je horen!

Kun je niet wachten je aan te sluiten bij onze journalistieke missie,

Deze vacature sluit op 12 oktober om 09.00 uur.