Het grote moment is aangebroken! 

Na negen intensieve maanden, meer dan tweeduizend sollicitatiebrieven en tientallen gesprekken, stellen we je vandaag met trots voor aan de eerste vijf fulltime correspondenten van The Correspondent.

Deze vijf correspondenten kun je vanaf 30 september in het Engels volgen op ons platform. Samen met onze deskundige leden zullen ze onderzoek doen naar enkele van de grote thema’s van deze tijd.

Hoewel The Correspondent een kleine start-up is, hebben we ons uiterste best gedaan een zo internationaal mogelijk team te smeden – zowel als het gaat om de thema’s waar onze correspondenten over schrijven als om de plekken op de wereld vanwaaruit ze dat doen.

Na lancering zullen we meer (freelance)correspondenten aan je voorstellen, om het aanbod van perspectieven en thema’s nog gevarieerder te maken. Ook zullen we internationaal relevante verhalen van enkele Nederlandse correspondenten vertalen, zodat je hun journalistieke werk en inzichten kan delen met de rest van de wereld. 

Maar eerst stellen we je graag voor aan [tromgeroffel!] de eerste groep kersverse correspondenten.


OluTimehin Adegbeye (Lagos, Nigeria)

Met 28 lentes is OluTimehin Adegbeye (1991) de jongste telg in ons team van correspondenten. 

Maar haar cv is er niet minder om. Op haar wordt ze niet voor niets ‘een prominent figuur onder Nigeriaanse en Afrikaanse feministen van haar generatie’ genoemd. Haar werk over politieke machtsstructuren, gender en sociale ongelijkheid verscheen al in diverse talen. Ze schreef eerder voor media als This is Africa, Africa is a country en BellaNaija en gaf in 2017 een meer dan twee miljoen keer bekeken over de toekomst van de stad. 

OluTimehins correspondentschap draagt de titel Othering. Daarin zal ze onderzoeken hoe van mensen ‘de Ander’ wordt gemaakt – in het nieuws, de politiek en het alledaagse leven. Haar missie: leren begrijpen wat ons verdeelt om te laten zien wat ons juist kan verbinden.


Eric Holthaus (Saint Paul, MN, Verenigde Staten)

De kans bestaat dat je Eric Holthaus (1981) weleens voorbij hebt zien komen. Want met bijna een half miljoen volgers is hij een van de belangrijkste journalistieke stemmen in het debat over een van de grootste uitdagingen van onze tijd: klimaatverandering.

Eric is opgeleid als meteoroloog, en combineert zijn wetenschappelijke kennis over het klimaatprobleem met een onverzadigbare nieuwsgierigheid naar oplossingen. Zijn werk verscheen eerder in onder meer The Washington Post, Rolling Stone, Slate en Grist

Als correspondent Climate wil Eric niet alleen de aard en gevolgen van klimaatverandering in kaart brengen, hij wil ook samen met jullie op zoek gaan naar antwoorden op de vraag: Wat is er tussen nu en 2030 voor nodig om deze wereldwijde uitdaging het hoofd te bieden? 


Irene Caselli (Rome, Italië)

Weinig is van zo’n grote invloed op wie je bent, wat je wordt en in wat voor wereld je opgroeit als de eerste duizend dagen van je leven. Dat zei de Italiaanse journalist (1981) in ons eerste gesprek via Skype. 

Na jaren als verslaggever voor onder meer de BBC, Deutsche Welle, The Washington Post en The Guardian gewerkt te hebben in Ecuador, Venezuela en Argentinië, begint Irene nu aan haar gedroomde correspondentschap: The First 1.000 Days. 

Daarin zal ze het prille begin van het leven – dat we allemaal meemaken, maar ook allemaal weer vergeten – onder de loep nemen, en de invloed ervan op onze maatschappij in kaart brengen. Van de invloed van ouderschapsverlof op economische ongelijkheid tot de nieuwste inzichten over de ontwikkeling van het brein of de gevolgen van stress: ook voor wie geen kinderen heeft, is het correspondentschap van Irene uiterst relevant. 


Tanmoy Goswami (New Delhi, India)

Tijdens de ontmoetingsweek op de redactie in Amsterdam vroegen we alle correspondenten een object met emotionele waarde mee te nemen. In de tas van de Indiase journalist (1983) zat een klein boekje over zijn ervaringen met depressie. 

Het bleek tegelijkertijd een journalistieke inspiratiebron. Tanmoy, zelfverklaard mental health nerd, specialiseerde zich in de economie en wetenschap achter de geestelijke gezondheidszorg wereldwijd. 

Zijn carrière bracht hem via Fortune India en Times Internet uiteindelijk naar The Correspondent, waar hij zijn grensoverstijgende zoektocht naar alle moderne facetten van geestelijke gezondheid zal voortzetten als correspondent Sanity.


Nesrine Malik (Londen, Verenigd Koninkrijk)

Van deze auteur van het net verschenen boek is de journalistieke inzet in één klap duidelijk: (1977) wil samen met onze leden op zoek naar nieuwe ideeën voor een betere wereld.

Geboren in Soedan, gevestigd in Londen, en regelmatig te vinden in Caïro is Nesrine gevormd door vele culturen. Ze is nieuwsgierig naar wat we van die culturen kunnen leren. Ze maakte naam als schrijver en van The Guardian en won dit jaar de Orwell Prize voor haar werk over identiteitspolitiek.

Als correspondent Better Politics brengt ze een van de belangrijkste principes van The Correspondent tot leven: beschrijf niet alleen de problemen in de wereld, maar ga ook op zoek naar wat we eraan kunnen doen. Jouw ideeën zijn daarbij meer dan welkom!

Meer correspondenten in aantocht!

We zijn trots dat we deze eerste vijf correspondenten voor The Correspondent kunnen aankondigen.Vanaf 30 september kun je ze volgen op ons platform. Binnenkort kondigen we meer (freelance)correspondenten aan, en laten we je weten welke Nederlandse verhalen straks in twee talen te lezen zijn. Stay tuned!

En laat ons vooral weten wat je van bovenstaande correspondentschappen vindt.

Meer lezen?

Samen met deskundige leden meer inzicht krijgen in hoe de wereld werkt. Dat is waar een correspondentschap om draait Vijf jaar geleden positioneerde ik De Correspondent als ‘medicijn tegen de waan van de dag’. Om dat te kunnen waarmaken, gingen we op een andere manier journalistiek bedrijven. Open, transparant, vanuit een missie en met hulp van de kennis van onze leden – precies zoals we dat met onze Engelstalige uitbreiding The Correspondent ook willen. Lees het artikel hier