Goed nieuws: het kabinet wil het btw-tarief op online publicaties verlagen!

Geweldig nieuws: met jouw lidmaatschapsgeld kunnen we hopelijk binnenkort nog meer journalistiek maken. Want in het nieuwe Belastingplan 2020, dat staatssecretaris Menno Snel van Financiën vandaag aan de Tweede Kamer heeft aangeboden, wordt het verlaagde btw-tarief van toepassing op online publicaties.

Digitale media, zoals De Correspondent en Follow the Money, vallen nog onder het hoge btw-tarief van 21 procent, terwijl voor papieren kranten, tijdschriften en boeken het lage tarief van 9 procent (tot voor kort 6) geldt.

Oneerlijk en slecht voor de journalistieke vernieuwing, want die voltrekt zich grotendeels online. Dat vond ook het Europees Parlement, dat eind vorig jaar besloot deze regeling aan te passen. Als het parlement instemt met de voorgestelde wetswijziging, gaat deze maatregel in 2020 van kracht in Nederland.

Wij zijn ontzettend blij dat we hoogstwaarschijnlijk méér journalistiek van jouw ledengeld kunnen gaan maken. Met dank aan jullie zijn we al een heel eind gekomen: van 18.000 trouwe leden die een wereldrecord in crowdfunding vestigden, tot een beweging van ruim 61.000 (!) leden. We kunnen het vrijgekomen bedrag investeren in nieuwe vertelvormen en nieuwe correspondentschappen over talloze belangrijke onderwerpen die we (nog) niet beslaan.

Hoofdredacteur
Rosan Smits