‘Het is makkelijker om je het einde van de wereld voor te stellen dan het einde van het kapitalisme.’ Dat is inmiddels een Een hedendaagse variant zou kunnen zijn dat het gemakkelijker is om je de totale klimaatramp voor te stellen dan een leefbare, duurzame samenleving.

Met de dingen die we niet kunnen zien is iets hardnekkigs aan de hand: die kunnen we ons vaak ook niet voorstellen. Beelden van rampen en catastrofes zien we vaak genoeg op het nieuws en in series. Maar beelden van een andere toekomst? Een leefbare, duurzame samenleving? Zelden.

Daarom starten we bij De Correspondent een beeldend project met voorstellingen van onze groene toekomst. Het project heet: #DeGroeneEeuw.

We presenteren om te beginnen twee posters van onze eigen ontwerpers: Luka van Diepen en

De posters zijn vrij te gebruiken, zonder copyright of andere beperkingen. Je mag ze op een protestbord plakken achter het raam plakken, in de klas ophangen, of op sociale media gebruiken. 

Door deze posters te gebruiken laat je zien dat je de omwenteling naar duurzaamheid steunt. Je bent niet ergens tegen – de industrie, de uitstoot, de uitputting van de aarde. Je bent voor een leefbare aarde, een een ander systeem – hoe je het ook wilt noemen. Genoeg gezegd, hier zijn de eerste twee posters:

(Rechtermuis-klik op een poster om hem te downloaden. De tekst gaat hieronder verder)

Poster door Liam van Dijk

De afbeelding hierboven kan je opslaan om online te gebruiken, en via deze kan je de poster downloaden op hoge resolutie, zodat je hem kan (laten) printen op A2-formaat of kleiner. 

Poster de groene eeuw door Luka van Diepen

Poster door Luka van Diepen

De afbeelding hierboven kan je opslaan om online te gebruiken, en via deze kan je de poster downloaden op hoge resolutie, zodat je hem kan (laten) printen op A2-formaat of kleiner.

Dit is pas het begin

Er zijn nog veel meer perspectieven op een leefbare, duurzame samenleving te verbeelden. Dus hierbij willen wij zo veel mogelijk beeldmakers oproepen om hun eigen voorstellingen van #DeGroeneEeuw te maken. 

In het beste geval tonen deze posters een wereld waarin we samen werken aan een toekomst die niet lijkt op het heden of het verleden. We roepen beeldmakers dus op om posters te maken die laten zien dat er alternatieven zijn.

Natuurlijk, de omwenteling staat nog in de kinderschoenen, #DeGroeneEeuw is pas net begonnen. Maar we kunnen wel verbeelden waar we naartoe willen gaan. Door dat samen te doen en het resultaat vrij te geven, willen we de omwenteling zelf een duw geven. Zo worden in de VS al

Wij leveren een template (pdf) waarin je je eigen beeld kunt plakken – zo ontstaat één serie van vele makers, met eenheid in verscheidenheid. 

De verspreiding van de posters zullen wij op ons nemen. Nieuwe posters voegen we toe aan de verzameling op ons platform, zodat ze voor iedereen te downloaden zijn. 

En hopelijk kunnen we nog een stap verder gaan. Als het echt een bijzondere verzameling posters wordt, dan zullen we een selectie in oplage laten drukken. Die willen we vervolgens zo mogelijk aanbieden.

Daarvoor hebben we wel genoeg inzendingen én interesse in de posters nodig. Dus:

Oproep aan beeldmakers: 

Doe mee! Pak je potlood, fototoestel, schaar en lijm of digitale pen en ga aan de slag. Hoe meer visuele beeldtalen en perspectieven op #DeGroeneEeuw, hoe beter. 

Alles mag, alles kan. De enige instructies zijn: 

  1. Gebruik dit
  2. Houd je aan deze specificaties: 381 x 535 mm / cmyk / 300 dpi / max 25 MB.
  3. Denk eraan je (artiesten)naam op de poster te vermelden.
  4. Weet dat je afstand doet van je copyright.
  5. Mail je poster naar: sterre@decorrespondent.nl. 
  6. Vermeld in de mail je naam en website.

Dan gebruiken wij ons podium om jouw poster bij zo veel mogelijk mensen onder de aandacht te krijgen! 

Overigens, als je iets anders met je poster wilt doen, is dat natuurlijk ook prima. Wij starten nu dit project, maar een groene toekomst is van en voor iedereen. Dus deel de posters vooral ook zelf via je eigen kanalen. Hoe meer bereik, hoe beter. 

Oproep aan iedereen

Dat is een oproep die voor iedereen geldt die wil laten zien dat hij of zij de omwenteling naar duurzaamheid steunt. Alle #DeGroeneEeuw-posters zijn vrij te gebruiken. 

Mocht je een mooie plek voor een van de posters hebben gevonden, maak dan een foto en deel die via Twitter of Instagram met de hashtag #DeGroeneEeuw. Want zowel offline als online streven we naar zo veel mogelijk zichtbaarheid. 

Komende vrijdag lopen wij mee met de Global Climate Strike, met op onze protestborden de posters hierboven. Zien we je dan? 

Protesteer je mee?

We gaan de straat op voor het klimaat. Kom ook naar Den Haag op vrijdag 27 september De Correspondent doet mee met de klimaatstaking op 27 september: onze site gaat ‘op groen’ en wij zijn die dag te vinden bij de demonstraties in Den Haag. We roepen al onze leden op om zich aan te sluiten. Kom je ook? Lees de oproep van Rosan en Jelmer hier