Niet alles aan de geheime diensten is geheim.

In het recent verschenen boek Sporen van spionage, een speurtocht door geheim Nederland, worden meer dan veertig plekken in Nederland geportretteerd die belangrijk zijn geweest voor de geschiedenis van de Nederlandse geheime diensten. Plekken waar je normaal gesproken makkelijk aan voorbij loopt maar die, als je weet waar je moet kijken, het onzichtbare zichtbaar weten te maken

Geïnspireerd op het boek maakten we drie audioreportages over plekken in Nederland die inzicht bieden in de werkwijze van de diensten. Onder deskundige begeleiding van historicus Constant Hijzen kregen we een rondleiding in een kapitale villa in Wassenaar, liepen we door akkers in de Achterhoek en bezochten we het oude hoofdkantoor van de Binnenlandse Veiligheidsdienst in Den Haag. Afgelopen week waren de reportages los van elkaar al op De Correspondent te luisteren, hier staan ze alledrie bij elkaar.

De antennes van Eibergen

Het antenneveld in Eibergen speelt een essentiële rol voor het Nederlandse leger en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Hier wordt radioverkeer opgevangen van vijandige troepen en terroristische groeperingen.

De Correspondent
Op dit grasveldje in de Achterhoek luisteren we de Taliban af
SoundCloud

Een van de antennes in Eibergen. Foto: Anne Geene
Een van de antennes in Eibergen. Foto: Anne Geene

Het oude BVD-hoofdkantoor

De President Kennedylaan in Den Haag werd vroeger ook wel schertsend de Stalinallee genoemd. Vanwege de communistisch aandoende architectuur én de strijd tegen het rode gevaar van een van de bewoners van de Laan: de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD).

De Correspondent
In 1965 stond tien procent van de Nederlandse geheim agenten op de loonlijst van de CIA
SoundCloud

De President Kennedylaan in Den Haag. Foto: Anne Geene
De President Kennedylaan in Den Haag. Foto: Anne Geene

Villa Maarheeze in Wassenaar

In een kapitale villa in Wassenaar was jarenlang de ‘Nederlandse CIA’ gevestigd, de Inlichtingendienst Buitenland. Hier werden de geheimste operaties gerund en is samen met de CIA een militaire inval in Suriname beraamd.

De Correspondent
Nederland had een eigen CIA en dat was niet bepaald een succes
SoundCloud

Villa Maarheeze in Wassenaar. Foto: Anne Geene
Villa Maarheeze in Wassenaar. Foto: Anne Geene