Deze week stond het klimaat overal op de agenda.

Op maandag vond een speciale klimaattop plaats bij de VN in New York. Greta Thunberg gaf een onvergetelijk strenge toespraak. Het nieuwste rapport van het VN-klimaatpanel IPCC dat woensdag verscheen, viel in een bekend patroon: de gevolgen van de opwarming manifesteren zich snel en hevig en de tijd dringt.

De boodschap is duidelijk. Het klimaat is meedogenloos, en het reageert maar op één ding: de opgebouwde concentratie in de dampkring van CO2 en andere broeikasgassen die wij uitstoten. Die concentratie bepaalt hoeveel warmte er in de dampkring gevangen blijft. 

Hoe hoger de concentratie, hoe warmer het klimaat, en hoe ontwrichtender de gevolgen zijn voor mens, dier en natuur.

Vooralsnog ligt het tempo om de CO2-uitstoot terug te brengen De kloof tussen wat wij tot dusver kunnen opbrengen en wat nodig is, is nog te groot.

Daarom riepen scholieren, volwassenen, vakbonden en bedrijven op zich aan te sluiten bij de Global Climate Strike, een wereldwijde staking die afgelopen vrijdag plaatsvond. Miljoenen mensen gaven daar gehoor aan. Vandaag gaan in Nederland kinderen en volwassenen de straat op om te pleiten voor de versnelde afsluiting van het fossiele tijdperk. 

Veel correspondenten en redacteuren sluiten zich vandaag aan bij deze klimaatmars in Den Haag. Hier willen we met jullie in gesprek gaan over wat we kunnen doen om de groene omwenteling een extra zwengel te geven. 

Correspondenten Rutger Bregman en Jesse Frederik nemen er ter plekke hun podcast de Rudi & Freddie Show op. Collega Emy Demkes is er om te praten over de Je treft er correspondenten Dimitri Tokmetzis en Bregje Hofstede, en vele andere redacteuren.

De Correspondent op groen

En op De Correspondent lees je vandaag alleen over ’t klimaat. 

Niet alleen Jelmer, onze correspondent Klimaat, schrijft daarover. Vanaf komende maandag, gaat ook onze nieuwe Engelstalige collega Eric Holthaus aan de slag met de vraag hoe een groene omwenteling werkelijkheid kan worden.

Het thema komt in het werk van veel van onze correspondenten terug. Want een groene omwenteling gaat ook over de kleren die we dragen en Het gaat over economie, politiek, mobiliteit en verbeelding. 

Met deze ene dag zijn we er natuurlijk niet. We proberen als kleine journalistieke organisatie zelf ook een bijdrage te leveren aan het aanpakken van een van de grootste problemen van deze tijd. Niet alleen met onze journalistiek – maar ook door de redactie zo groen mogelijk te maken. Door onze vliegreizen en bijvoorbeeld.

Vandaag voegt een aantal van ons zich bij die miljoenen mensen die samen zeggen: snellere verandering is nodig.

Kom ook en