Het was nog nooit zo nodig én dodelijk om het klimaat te beschermen

Global Witness, een organisatie die zich inzet voor het bekendmaken van problemen rondom grondstoffenroof, berekende dat er tussen 2002 en 2013 ruim 908 activisten die zich inzetten voor landrechten en het klimaat werden vermoord. In 2012 vielen er 147 doden, tien keer zo veel als in 2002. En die lijn zet door.

Terwijl de afgelopen weken de roep om aandacht voor drastische milieumaatregelen toenam - het klimaatpanel van de Verenigde Naties (IPCC) bevestigde nog eens dat het probleem van klimaatverandering door menselijke CO2-uitstoot enorm en groeiende is -, blijkt de frontlinie in de strijd om het klimaat dodelijker dan ooit.

Een kliek van lobbyisten, corrupte staten en machtige elites financiert wereldwijd oorlogen, geweld, het uitbuiten van de aarde en het onteigenen van land. En ze doet er alles aan journalisten en activisten weg te houden van hun kip met de gouden eieren, valt in het rapport te lezen. Iets wat mij als correspondent Vergeten Oorlogen ook niet onbekend is.

Het geweld blijft daardoor schrikbarend ver onder de radar. Moorden vinden plaats in afgelegen gebieden, monitoring is in veel landen zo goed als onmogelijk, enorme gebieden zijn verboden voor buitenstaanders, bescherming van slachtoffers bestaat amper (slechts 1 procent van de daders werd bestraft), en de verantwoordelijke bedrijven verschuilen zich achter schaduwondernemingen en louche zakenpartners.

Het gevolg: een totaal gebrek aan informatie, waardoor landroof, geweld en moord op grote schaal ongestraft plaatsvindt. Global Witness roept wereldleiders op in december, wanneer de VN bijeenkomt in Peru om te praten over een nieuw klimaatverdrag, aandacht te besteden aan deze problemen.

Coördineer de aanpak van de klimaatproblemen. Dwing openheid af bij de betrokken bedrijven en overheden. En bescherm klimaatactivisten, de inheemse bevolking, en andere slachtoffers van de nog altijd toenemende grondstoffenroof is het devies.

Lees hier het rapport van Global Witness Lees hier hoe betrokken bedrijven hun naam geheimhouden (met dank aan Nederland) Lees hier de notitie van de Energiegroep over het recente rapport van de IPCC
Correspondent Verborgen oorlogen
Lennart Hofman