Afgelopen weken schreef ik verschillende over autonome wapensystemen, door critici ook wel ‘killerrobots’ genoemd. Dat zijn door en aangedreven wapensystemen die zelfstandig taken kunnen uitvoeren. Denk aan drones die op eigen houtje een doelwit vinden en aanvallen, of raketafweersystemen die zonder tussenkomst van een mens raketaanvallen afslaan.

De technologie achter de systemen ontwikkelt zich razendsnel. Zo neemt de rekensnelheid van computers enorm toe, worden de data die worden gebruikt om AI te trainen steeds beter, en krijgen onderzoekers meer inzicht in hoe machines denken. Robots zijn daardoor steeds beter in staat complexe problemen op te lossen die nu nog door mensen worden opgelost. Daardoor zullen robots wellicht steeds meer taken over gaan nemen van soldaten. 

Die ontwikkeling is onderwerp van discussie. Vertrouwen we die autonome systemen wel genoeg om ze zo veel verantwoordelijkheid te geven? Mogen robots wel beslissen over leven en dood? En hoe zorgen we ervoor dat mensen voldoende controle houden over die robots?

Wat willen jullie weten?

Om dit soort vragen te beantwoorden, richtte het ministerie van Defensie vorig jaar de ‘Robot en Autonome Systemen’-eenheid op, kortweg Die eenheid krijgt twee jaar de tijd om informatie te verzamelen over verschillende bestaande robot- en autonome systemen, om de vraag te beantwoorden wat het Nederlandse leger daar mee kan. De eenheid kijkt ook naar de ethische consequenties van de technologie.

Volgende week spreek ik de projectleider van de RAS. Ik heb zelf een paar vragen naar aanleiding van jullie bijdragen onder mijn eerdere stukken. 

Begrijpen we de technologie achter de systemen wel Waar komt de data vandaan waarmee AI wordt Hoe zorgen we ervoor dat mensen blijven voeren over robots, en is dit wel Wat betekent het uitbesteden van geweld aan robots voor oorlogsvoering als je die persoonlijke band met het gebied zelf Hoe zorg je ervoor dat robots zich aan de Hoe voorkom je dat de technologie in

Ik hoor graag wat jullie van de RAS willen weten. 

Meer lezen:

Drone patroon Robots gaan de oorlogen van de toekomst voeren (maar niemand weet hoe) De technologie is bijna zover dat robots onze oorlogen kunnen uitvechten. Maar welke regels en grenzen daarbij moeten gelden, daarover is niemand het met elkaar eens. De wereld van autonome wapens in negen vragen. Lees hier mijn explainer over autonome wapensystemen Op de grootste wapenbeurs ter wereld zag ik de oorlog van de toekomst De wapenhandel bloeit als nooit tevoren. Op de grootste wapenbeurs ter wereld zag ik hoe het slagveld steeds groter wordt – tot ver buiten de aarde. Lees hier de reportage over mijn bezoek aan de grootste wapenbeurs ter wereld