Elke dag horen wij van jullie, onze leden. Goed om te weten: jullie berichten (aan post at decorrespondent punt nl) worden regelmatig op de redactie gedeeld. Jullie betrokkenheid moedigt alle collega’s aan!

We kunnen niet al jullie verzoeken (direct) inwilligen. Soms komt een oplossing pas later, bijvoorbeeld in het geval van de eerste vraag van vandaag:

Heeft De Correspondent ook RSS-feeds?

Ja! We zijn trots dat we onze lezers, na tientallen verzoeken van jullie door de jaren heen, nu ook kunnen aanbieden.

Onze developer Camelia Herisanu ging er voor jullie mee aan de slag en vertelt:

‘RSS staat voor Really Simple Syndication, al is het nog niet zo eenvoudig uit te leggen wat je er precies mee kunt. Daarvoor moeten we terug naar het begin van het internettijdperk. Naarmate het aantal websites eind jaren negentig groeide, zochten mensen een manier om informatie van meerdere websites te bundelen. Zo werd RSS geboren.’

‘In plaats van naar alle losse websites te gaan, laad je de artikelen van verschillende sites in een RSS-reader, zoals Zo zie je blogs en artikelen van meerdere bronnen in één overzicht. Inmiddels is RSS voor de meesten vervangen door tijdlijnen op sociale media, maar nog steeds zweert een groep gebruikers bij deze algoritmevrije manier van informatie bundelen.’

Als jij tot de groep RSS-gebruikers behoort, dan kun je de RSS-feed van onze artikelen vinden. De RSS-feeds van onze correspondenten staan op hun persoonlijke pagina’s, te bereiken via dit Ook collecties, verhalen verzameld rondom één thema, kun je zo volgen. bovenin vind je telkens de RSS-link.

Omdat de RSS-functie net ontwikkeld is, kunnen we jullie feedback goed gebruiken. Als je graag RSS gebruikt en wil meehelpen, stuur ons dan alsjeblieft dan sturen we je een korte vragenlijst.

Gaan jullie ook over 5G schrijven? 

Over geen enkel onderwerp mailen jullie ons zo vaak als over 5G. Voormalig correspondent Data en nu adjunct-hoofdredacteur legt uit:

‘Deze vraag krijgen wij vaker. Logisch. Het onderwerp 5G hangt samen met zo veel factoren, zoals politiek, geo-politiek, economie, gezondheid en privacy. Daarom past het goed bij De Correspondent en leent het zich inderdaad voor een volwaardig correspondentschap.’

‘Maar dat geldt voor veel onderwerpen. En helaas kunnen we niet voor ieder interessant correspondentschap iemand aannemen; daarvoor zijn onze middelen te beperkt. Dit sluit natuurlijk niet uit dat we in de toekomst aandacht aan dit onderwerp zullen besteden.’

Waarom is de journalistiek van De Correspondent activistisch? 

Deze vraag kregen we de afgelopen tijd een aantal keer. Rob Wijnberg, oprichter van De Correspondent, vertelt:

‘Journalistiek heeft altijd een moreel uitgangspunt: journalisten bepalen immers wat belangrijk genoeg is om te verslaan. In alle journalistiek klinkt dus een bepaald wereldbeeld door. Zoals je in kunt lezen, doen wij niet alsof we neutraal zijn, maar zijn we open over onze wereldbeelden.’ 

‘Onze journalistiek is openlijk progressief. Daarmee bedoelen we: wij maken verhalen vanuit het geloof – en de hoop – dat de wereld daar een beetje beter van wordt. Dit kun je activistisch noemen. We willen dat onze journalistiek een verschil maakt, doordat ze onrecht aankaart of oplossingen voor problemen schetst.’

‘We passen ook op ons eigen bedrijf toe wat we prediken: zo hebben we onze en investeren we in het

Komt er een app van De Correspondent?

Deze vraag beantwoordden we eerder in Lang verhaal kort: een app ontwikkelen is complex, vereist investeringen en staat momenteel niet bovenaan ons verlanglijstje.

Desalniettemin zijn we bezig de mogelijkheden voor het bouwen van een app te onderzoeken. We vertellen jullie er later meer over.

Ook krijgen we weleens mails van leden die op ‘onze app’. De verklaring is simpel: het is niet de onze. Al waarderen we de moeite.

Mis je het antwoord op jouw vraag?

Stel je vraag dan in de bijdragesectie onder dit artikel, bekijk onze of

Als je suggesties hebt voor hoe we deze updates zo relevant mogelijk kunnen maken, dan horen we dat heel graag. We stellen alle input zeer op prijs!