De Rudi & Freddie Show
Van primaries tot Electoral College: hoe werkt de Amerikaanse politiek?
SoundCloud
Opname en montage: Romanee Rodriguez

De primaries zijn begonnen in de Verenigde Staten. Welke politicus zal het in november opnemen tegen Donald Trump? Wie het ook wordt: we kunnen weer een stortvloed aan media-aandacht verwachten.

Maar hoe wérkt de Amerikaanse politiek eigenlijk? Hoe word je presidentskandidaat? Hoe zit het met de zogenoemde delegates en kiesmannen? Wat is het verschil tussen de verkiezing van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat? Welke rol speelt het Hooggerechtshof? Hoe wordt een wet überhaupt gemaakt? En stel dat Bernie Sanders – de huidige favoriet – wordt verkozen, zal het hem dan lukken om zijn ambitieuze agenda te realiseren?

Twee jaar geleden was ik (Rutger) aanwezig bij een heel van Wytze van der Woude over de Amerikaanse politiek. Dus toen we op zoek waren naar iemand die uit kon leggen hoe het Amerikaanse politieke systeem werkt, moest ik meteen aan hem denken. Veel luisterplezier.

Meer over Amerikaanse politiek?

Hoe het jarenlange inhakken op de (zogenaamd) domme en logge overheid Amerika om zeep helpt Wat gebeurt er als een maatschappij decennialang haar overheid demoniseert als lui, dom en betuttelend? Michael Lewis beschrijft het in ‘The Fifth Risk’, zijn ode aan de Amerikaanse ambtenarij: gedreven mensen die briljant werk verrichten dat niet wordt gepromoot en nauwelijks wordt gewaardeerd. Lees Michiels artikel hier