Spring naar inhoud

Wat willen jullie weten over de juridische kant van de bestrijding van corona?

Aanstaande dinsdag, 31 maart, ga ik praten met jurist en onderzoeker Anniek de Ruijter. Zij is gespecialiseerd in de juridische en grondwettelijke aspecten van de bestrijding van epidemieën. En in de regulering van pandemische vaccins. Ze pleit onder meer voor een Europese aanpak. De uitgelezen persoon om aan het woord te laten nu de angst groeit dat de VS de productie van ademhalingsapparatuur (door Philips) nationaliseert. Op grond van een wet uit 1950.

De Ruijter is hoofddocent docent Europees recht aan de Universiteit van Amsterdam en directeur van dat opkomt voor de juridische positie van vrouwen.

Er zijn in ieder geval twee urgente onderwerpen die we aan de orde willen stellen:

  • Regulering, op wereldwijd en Europees niveau. Hoe zit het bijvoorbeeld juridisch met het instellen van een exportverbod op medische hulpmiddelen? En klopt het dat Europees beleid faalt, zoals gezegd wordt?
  • Recht, volgens welke juridische principes moeten we nu handelen? En hoe beschermen we de rechtsstaat tegen de enorme overheidsmacht die nu ontstaat?

Ik nodig jullie uit om mee te denken. Dat ging puik. Binnen een dag verzamelden jullie honderden vragen en daarmee (nou ja, een selectie) ging ik Ik denk dat jullie meedenken heeft bijgedragen aan de helderheid van haar verhaal. 

Dus, wat willen jullie per se weten van Anniek de Ruijter? Waar maken jullie je zorgen over, waar liggen de kansen? Stel je vraag hieronder, ik zal er structuur in aanbrengen. Dank dank!

Correspondent Goede gesprekken