Waarom ik een nieuwsbrief begin over de jeugdzorg (en andere verhalen over hoe we met elkaar omgaan)

Ik begin een nieuwsbrief over de jeugdzorg en andere verhalen over hoe we met elkaar omgaan. Zin in?

Waarom de jeugdzorg? Die is in crisis, maar de tijdelijkheid die dat woord impliceert schiet tekort. Die noodsituatie in ons rijke, beschaafde land, die noodsituatie waarin kinderen die het nodig hebben te laat, te weinig of helemaal geen hulp krijgen, die situatie waarin ouders verstrikt raken in papieren oerwouden en onderbetaalde, overwerkte jeugdzorgers meer tijd kwijt zijn aan verantwoorden dan aan daadwerkelijk helpen, zo’n situatie, die ontstaat – en verdwijnt – niet zomaar. Ik schrijf er al een aantal maanden over, maar heb vanwege de huidige situatie mijn methode moeten veranderen. Minder reportage en meer interview, bijvoorbeeld.

Wat je van mijn maandelijkse nieuwsbrief mag verwachten: 

  • Een overzicht van de belangrijkste actuele gebeurtenissen op jeugdzorggebied;
  • Persoonlijke verhalen van beleidsmakers, jeugdzorgers, ouders en kinderen en hoe zij hun plek en stem binnen ons zorgstelsel beleven;
  • Memes, die maar af en toe geslaagd zullen zijn;
  • Het nieuwste verhaal uit mijn reeks ‘Iemand die ik niet ken’, waarin ik elke maand een spontane ontmoeting beschrijf. 

Mijn plan was: de paden op, de lanen in. Ik ging je meenemen naar de kantoren waarin wordt bepaald wie welke zorg verdient, naar de instellingen die omvallen, de protestmarsen van jeugdzorgers, de keukentafels waaraan ik luister naar huilende, lachende, woedende, verwarde, inventieve ouders en hun kinderen, die zelf vertellen wat ze nodig hebben.

Dat ga ik nog steeds doen, maar dan met een scherm ertussen. Die bezoeken zijn het grootste (en mooiste) deel van mijn werk, maar omdat deze verhalen gelaagde projecten van de lange adem zijn, zie je ze nu vaak pas weken of maanden nadat ik eraan begon op het platform terug. Gun me daarom in de nieuwsbrief de ruimte om verhalen te vertellen die nog niet af zijn. Flarden te delen van grote antwoorden op kleine vragen. De eerste komt volgende week, graag tot dan!

Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief
Correspondent Vooroordelen
Vera Mulder