Spring naar inhoud

Van Arnhem tot Den Haag, waar kennen jullie beloftevolle initiatieven om de wereld na corona vorm te geven?

Vorig jaar augustus dwaalde ik met stadsmaker Floor Ziegler door een wijk in Amsterdam. Stadsmakers zijn mensen die de leefomgeving mooier, beter, liever, duurzamer en veiliger willen maken.

Lopen is laagdrempelig: het was verrassend hoe snel ze contact legde met bewoners in de wijk. En onmiddellijk begonnen ze concrete plannen te maken, het ijzer dient gesmeed te worden als het heet is.

Nu heeft Floor, samen met een collectief van creatievelingen, de Sociaal Creatieve Raad, een nog veel grotere ambitie opgevat: hoe gaan we onze samenleving vormgeven ná de coronatijd?

Velen hebben het gevoel dat we deze crisis moeten aangrijpen als kantelpunt, dat dit het moment is om een transitie te bewerkstelligen. En het hangt in de lucht, links en rechts, overal in Nederland zijn mensen bezig met concrete initiatieven. Vaak kleinschalig en lokaal. Ja, het kan: onze omgeving en manier van samenleven anders en beter inrichten.  

Maar stel je voor dat je al die energie en creativiteit en bereidwilligheid kunt bundelen tot een groot netwerk, een beweging die echt gestalte geeft aan de toekomst! Met dat idee gaan Floor Ziegler en geestverwanten lopen door Nederland. Haar route loopt van Arnhem (waar ze opgroeide) naar Den Haag (waar het beleid vorm krijgt). Onderweg gaat ze op zoek naar mensen die mee willen doen, zodat er een mozaïek ontstaat van plannen en ideeën en mensen die er verantwoordelijkheid voor willen nemen. Iets waar je mee kunt aankomen bij de politici. 

Floor zal mensen vragen waar ze voor willen gaan zorgen en wat ze nodig hebben, zij zullen tot ‘minister’ worden benoemd van hun wens en verbonden worden met andere ‘ministers van de toekomst’. Denk aan: verkeer, energie, natuur, economie, ruimte, coöperaties, kunst, zorg.

Ik zal komende woensdag aanhaken, ergens onderweg, en er een podcast over maken. Te publiceren op zaterdag 23 mei aanstaande.

Nu is mijn vraag: wie doet mee? Bij wie moet Floor langsgaan, nogmaals, ergens op de lijn van Arnhem naar Den Haag? Welke beloftevolle initiatieven kennen jullie? Waar zou je voor willen zorgen in je eigen omgeving? 

Laat het me weten, dan zal ik haar overladen met mogelijke pleisterplaatsen: lex at decorrespondent punt nl. 

Meer info over wat stadmakers zijn vind je hier Luister mijn eerste Goede Gesprek met Floor Ziegler hier terug
Correspondent Goede gesprekken