Beste,

Het hing al even in de lucht, maar gisteren werd dan officieel bekend: Nederland krijgt een ‘dashboard’ voor coronacijfers.

Een plek waar de belangrijkste cijfers – ic-opnames, testen, het reproductiegetal et cetera – te vinden zijn, liefst per regio. Zo kan het kabinet, is het idee, snel reageren als het de verkeerde kant opgaat.

Dat lijkt me geen slecht plan. Die cijfers zijn vaak nu al te vinden, maar liggen versnipperd over websites, pdf’s en presentatieslides. De belangrijkste data overzichtelijk naast elkaar zetten, lijkt me een prima idee.

Alleen, dan wel onder drie voorwaarden:

  1. Wees eerlijk over de tekortkomingen van data
  2. Rijd niet blind op het dashboard
  3. Erken dat beslissingen altijd politiek zijn

In die ik gisteravond publiceerde, ga ik verder in op deze drie punten. Samengevat: het is als autorijden. Dat kun je ook niet alleen doen op basis van je kilometerteller en je benzinemeter. Je moet op de weg blijven letten en je gezonde verstand gebruiken.

#coronavrij

Ik heb de laatste tijd het gamen weer ontdekt. En ik ben niet de enige: de spelcomputers zijn ‘niet aan te slepen’, de NOS een paar weken terug.

Ikzelf had geen game meer aangeraakt sinds deze dagen:

En, eerlijk is eerlijk, ik associeerde gamen toch vooral met schietende en racende pubers.

Maar dat slaat natuurlijk nergens op, weet ik nu ook weer. Ik begon te spelen op mijn MacBook Air. Een mooi vormgegeven puzzelspel over twee vrienden die hun herinneringen moeten terugvinden.

Toen ik dat had uitgespeeld, ging ik door met Je erft een boerderijtje van je opa, neemt ontslag van je saaie kantoorbaan en probeert het te rooien als nieuwbakken boer(in). Daarnaast maak je vrienden, ga je op date en bezoek je festivals in het dorp. Vormgegeven alsof je het op MS-DOS moet spelen en extreem verslavend.

Daarnaast speelden mijn vriend en ik op de Xbox. Henry neemt een baan als opzichter in een nationaal park in de Amerikaanse staat Wyoming. Maar er is iets niet in de haak. Je gaat op ontdekkingstocht in de wildernis en komt in steeds griezeligere situaties terecht. Perfect als je heimwee hebt naar verre reizen.

Denk je nu: spuit elf, die games kende ik al lang. Laat me vooral jouw tips weten! Als ze maar niet te verslavend zijn...

Tot slot...

... collega Michiel de Hoog wiskundige Bert Zwart over ‘extreme-waardentheorie’. Zijn punt: de obsessie met efficiëntie heeft ons kwetsbaar voor onwaarschijnlijke gevaren.

Deze nieuwsbrief liever in je inbox? Als correspondent Ontcijferen onderzoek ik de getallenwereld. In mijn wekelijkse mail houd ik je op de hoogte van wat ik schrijf, hoor en lees. Een vast onderdeel: #NerdAlert, voor de getallenliefhebbers. Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief