Beste,

Ons Track(ed) Together-project begint behoorlijk op stoom te raken. Vorige week publiceerden we een flink verhaal over hoe de retoriek over contact tracing-apps wereldwijd grondig is veranderd.

In zo’n tachtig landen worden contact tracing-apps gebruikt of ontwikkeld. Deze apps moeten bijhouden met wie je in contact bent geweest. Zodra je ziek wordt, kunnen die contacten worden gewaarschuwd, getest en mogelijk in quarantaine worden geplaatst.

Althans, zo zou het in theorie moeten werken. In de praktijk is het een worsteling om de apps goed te laten werken en om genoeg mensen ervan te overtuigen de apps te gebruiken.

Mijn collega Morgan Meaker en ik zien dan ook dat het enthousiasme voor dit soort apps bij veel overheden flink is bekoeld. Daar waar ze aanvankelijk met bombarie werden gepresenteerd als absolute voorwaarde om lockdowns te versoepelen, wordt er nu vooral gezegd dat ze ondersteunend zijn aan handmatige contact tracing. Het hele verhaal

Code rood, geel en groen

In veel Chinese gebieden bepaalt een kleur hoe vrij je bent. Als de code rood of geel is, dan is je bewegingsvrijheid beperkt. In de stad Hangzhou bijvoorbeeld mogen mensen met code rood de metro niet in, zelfs als ze kunnen aantonen net veertien dagen in quarantaine te zijn geweest. Als je code groen is, mag je het openbaar vervoer in en winkels, kantoren en overheidsgebouwen betreden.

Er zijn verschillende apps in omloop, en meestal hangt het van de provincie af welke je moet gebruiken. (CSIS) wordt socialemedia-app WeChat langzaam de standaardapp. Inmiddels gebruiken 900 miljoen mensen die.

Maar wat bepaalt welke kleur je krijgt? Dat is gissen, want voor zover bekend is daar niets over vrijgegeven. Mogelijk tellen je reisgeschiedenis, symptomen en contacten mee, dat alles overgoten met een sausje van

Het is voor gebruikers onmogelijk om na te gaan waarom ze een bepaalde code krijgen, laat staan dat ze een verkeerde code kunnen aanvechten

The New York Times terecht dat dit systeem problematisch is. Het is voor gebruikers onmogelijk om na te gaan waarom ze een bepaalde code krijgen, laat staan dat ze een verkeerde code kunnen aanvechten. En dat terwijl de gevolgen van een foute code groot zijn − onnodig moeten thuisblijven of schijnveiligheid bieden.

Toch heeft de app fans. In ons Track(ed) Together-project vonden we onder andere ALHOSN, een app uit de Verenigde Arabische Emiraten die in grote lijnen hetzelfde doet. De code die iemand krijgt is gebaseerd op contact tracing en de resultaten van testuitslagen.

De app is ook bepaald niet anoniem: gebruikers moeten hun nationale ID-nummer en telefoonnummer opgeven zodra ze de app gaan gebruiken. Zonder de codes kom je veel gebouwen niet in.

De kleurcode schrijft voor wat je mag doen. Een grijze code betekent dat je nog niet bent getest, groen betekent dat je wel gezond bent bevonden. Geelbruin betekent dat je mogelijk aan covid-19 bent blootgesteld en getest moet worden. Bij rood moet je je melden bij de autoriteiten.

Deze apps vormen een risico voor function creep, dat ze voor andere doeleinden worden ingezet dan oorspronkelijk bedoeld. Hanghzou overweegt al om de app permanent te maken en meer gezondheidsdata toe Er gaan al waarop staat aangegeven dat het drinken van een glas witte wijn de score van iemand met anderhalve punt verlaagt, terwijl een slaapje van zeven uur de score met een punt verbetert.

Lees- en kijktips

  • De leiding van Facebook weet al een flinke tijd dat het platform aanzet tot polarisatie en radicalisering. Eigen onderzoekers waarschuwden het hogere management, maar dat koos ervoor de andere kant op te kijken. is goed om in het achterhoofd te houden, nu Mark Zuckerberg onder vuur ligt vanwege de lakse houding over haatdragende posts van president Trump.
  • Ik heb het al vaker aangeraden, maar check deze dagen ook de Visual Investigations van The New York Times. Die maken prachtige reconstructies van belangrijke gebeurtenissen. Ook nu met de onrust in de Verenigde Staten, maken ze prachtige en onmisbare producties. Begin bijvoorbeeld over de dood van George Floyd.
  • En dan nog een algemene tip. Ik merk dat ik steeds vaker de stukken lees van het Medium-magazine OneZero. Ze hebben goede scoops en een nuchtere benadering van technologie, een soort Wired light. Als je ze nog niet kent, Ze hebben ook een paar goede nieuwsbrieven.

En tot slot: schrijf je in voor de Track(ed) Together-nieuwsbrief

Deze nieuwsbrief, gemaakt door Morgan Meaker (in samenwerking met mij), biedt wekelijks een overzicht van het laatste nieuws van ons project. De nieuwsbrief is Engelstalig.