Zo kan de kledingindustrie verantwoordelijker worden Maakt circulariteit de kledingindustrie wel echt duurzamer? Wat maakt kledingproductie eigenlijk zo vervuilend? En hoe komt het dat er zo weinig robuuste data te vinden zijn over de daadwerkelijke milieu-impact van de kledingindustrie? Al deze vragen komen aan bod in de podcastserie Big Closets Small Planet. In elke aflevering interviewt presentator Michael Schragger de belangrijkste experts op een bepaald gebied. Een van mijn favoriete afleveringen: ‘Fact or Fiction’, waarin journalist Alden Wicker en onderzoeker Sandra Roos in gesprek gaan over veelgehoorde misvattingen rondom mode en duurzaamheid. (Emy Demkes, correspondent Kleding) Sustainable Fashion Academy: ‘Big Closets Small Planet’ (Luistertijd: gemiddeld 50 minuten)
Succes komt door talent. Maar ook door iemand die je een kans geeft Rory Smith van The New York Times schreef een fraai stuk over Patrick Bamford dat ook voor niet-voetbalfans de moeite is. Bamford is de spits van voetbalclub Leeds United en gold lange tijd als het Grote Engelse Talent. Topclub Chelsea kocht hem in 2012 voor veel geld. Maar bij Chelsea en allerlei andere clubs kwam Bamfords talent er niet uit. Zozeer dat de overtuiging groeide dat het er helemaal niet in zat en nooit had gezeten ook. Dat Bamford een gehypete speler was. En nu? Onder Marcelo Bielsa, de eigenzinnige Argentijnse trainer van Leeds, schittert hij. In het kort: op dit niveau zijn bijna alle spelers vreselijk goed, maar de omstandigheden (de coach) bepalen of ze schitteren of niet. (Michiel de Hoog, correspondent Sport) The New York Times: ‘There Is No Such Thing as a Bad Player’ (Leestijd: 15 minuten)
De mythe van Sisyphus is springlevend in China De klassieker Animal Farm van George Orwell is het bekendst van het voorwaardelijke ‘all animals are equal’, maar het volgende citaat is misschien nog wel gelaagder: ‘This work was strictly voluntary, but any animal who absented himself from it would have his rations reduced by half.’ Deze ongeschreven regel is nadrukkelijk van toepassing in het 21ste-eeuwse China, waarbij Oxford-professor Xiang Biao ook wel spreekt van ‘involutie’. Honderden miljoenen Chinezen zitten gevangen in een wedren van altijd moeten stijgen en nooit mogen dalen op de sociaal-economische ladder. De moderne uitvoering van de Griekse mythe van Sisyphus is, in China althans, een cynische mix van confuciaans groepsdenken en westerse vrijemarktmentaliteit. (Riffy Bol, algemeen redacteur) Sixth Tone: ‘How One Obscure Word Captures Urban China’s Unhappiness’ (Leestijd: 25 minuten)
Waarom ik plaatsvervangende schaamte krijg als iemand over ‘overbevolking’ begint De buurman komt binnen op je verjaardag, loopt door naar de keuken en eet achter elkaar vier van de vijf taarten op. De rest staat beduusd te kijken. Met zijn mond nog vol zegt hij: ‘We moeten er wel voor zorgen dat er niet nóg meer mensen op dit feestje komen, anders is er niet genoeg taart voor iedereen!’ Zo formuleerde Correspondentlid en theatermaker Freek Vielen treffend het gevoel dat mij bekruipt als iemand over ‘overbevolking’ begint als de kern van alle wereldproblemen. Ook in Trouw ging het daar deze week over. In een zeer sterk stuk prikken Esther Turnhout en Bram Büscher (beiden hoogleraren aan de Wageningen Universiteit) meerdere ballonnetjes door waarmee het westerse productie- en consumptiepatroon regelmatig wordt vrijgespeeld van zijn hoofdverantwoordelijkheid voor wereldwijd biodiversiteitsverlies. (Thomas Oudman, correspondent Voedsel) Trouw: ‘Economische groei maakt weinigen gelukkig en veel kapot’ (Leestijd: 10 minuten)
In Thailand zijn het niet alleen mensen die kampen met een woningtekort Niet alleen mensen hebben te maken met woningnood; ook heremietkreeften hebben er last van. In een nationaal park in het zuiden van Thailand is het aantal kreeften enorm toegenomen, volgens de opzichters van het park omdat toeristen wegblijven in deze coronatijd. Er is een tekort aan schelpen die als behuizing kunnen dienen voor de dieren. Daarom hebben sommige krabben hun toevlucht genomen tot vuilnis, zoals lege flessen. De parkleiding heeft opgeroepen schelpen te doneren, en bij het verschijnen van het artikel hadden ze al 200 kilo toegezegd gekregen. Vrijwilligers zullen de schelpen op 5 december over het strand verdelen, ter gelegenheid van Vaderdag in het land. (Josta van Bockxmeer, correspondent Wonen) The Guardian: ‘Gimme shell-ter: Thai hermit crabs face housing crisis’ (Leestijd: 2 minuten)