China is een machtig land, maar wat betekent ‘machtig’ eigenlijk? Brussel noemt China sinds vorig jaar een ‘systeemrivaal’. Trump spreekt liever van ‘een bedreiging voor de wereld’. Maar hoe machtig is China nou echt? En wat doen ze met die macht? NRC probeert die vragen te beantwoorden door de verschillende manieren waarop China zich laat gelden onder de loep te nemen. Zet je dat allemaal onder elkaar, dan kun je maar één ding concluderen: China is niet meer een supermacht in opkomst, China is dat al. (Lennart Hofman, correspondent Verborgen oorlogen) NRC Handelsblad: ‘Argwaan alom, maar hoe groot is de Chinese macht nou werkelijk?’ (Leestijd: 20 minuten)
De geschiedenis en toekomst van één van de weinige publieke ruimtes die we nog steeds segregeren op basis van sekse: het toilet Een verhit debat op het moment: moeten personen wier gender niet hetzelfde is als hun sekse toegelaten worden tot publieke toiletten voor personen bij wie dit wel zo is? Podcast 99% Invisible vraagt zich af hoe we hier gekomen zijn: hoe is de wc het middelpunt geworden van het debat over segregatie in de publieke ruimte? En hoe zorgen we ervoor dat we in de toekomst onze behoefte kunnen doen op een plek waar iedereen zich veilig voelt? (Heleen Emanuel, redactioneel developer) 99% Invisible: ‘Where Do We Go From Here?’ (Luistertijd: 35 minuten)
Vrijwel alle grond in Nederland is in handen van mannen Slechts 6 procent van de grondbezitters in Nederland is vrouw. Er zijn maar tien landen in de wereld waar dat minder is: Algerije, Bangladesh, Egypte, Fiji, Guinee, Iran, Jordanië, Mali, Marokko en Saoedi-Arabië. En dat is geen triviaal feit, want grond is de belangrijkste bron van menselijke rijkdom. Hij biedt voedselzekerheid en dient als onderpand voor leningen. Zaken als deze voelen niet altijd als een probleem, maar accepteer nooit iets omdat het gewoon is, zegt de Amerikaanse wetenschapper en schrijver Linda Scott in haar nieuwe boek ‘De XX economie: waarom vrouwen meer macht moeten krijgen’. (Thomas Oudman, correspondent Voedsel) Trouw: ‘Bijna geen enkele Nederlandse vrouw bezit land. Hoe raar is dat?’ (Leestijd: 10 minuten)
Wat als je kind zelf naar school wil gaan fietsen? Het kan iedere ouder gebeuren: je kind wil ineens zelfstandig naar school fietsen. Wat dan? Op LinkedIn wees iemand me op deze Bezorgde Ouders-aflevering van Het Klokhuis uit 2018 die dat onderwerp bespreekt, die ik had gemist en iedereen zou moeten zien. Duurt nog geen drie minuten. (Thalia Verkade, correspondent Mobiliteit) Het Klokhuis: ‘Help! Mijn kind wil naar school fietsen’ (Kijktijd: 3 minuten)
Zo veel moeite kost het om de moord op Emmett Till te herdenken In 1955 werd de 14-jarige Emmett Till op beestachtige wijze vermoord door een groep witte mannen. De aanleiding: de zwarte jongen zou hebben gefloten naar de vrouw van een witte supermarkteigenaar. De moord op Till werd wereldberoemd nadat diens moeder eiste dat zijn zwaar verminkte lichaam bij de uitvaart in een open kist lag. De foto’s staan nog altijd in het Amerikaanse collectieve geheugen gegrift, maar een degelijk monument dat de lynchpartij herdenkt bestaat nog steeds niet. Deze melancholische reportage neemt je mee langs herdenkingsplaatsen die alleen bestaan in een app, informatieborden die 65 jaar na de moord door boze burgers uit de grond worden getrokken of doorzeefd met kogels, en troosteloze musea die nauwelijks kunnen rekenen op overheidssubsidie om de herinnering aan een racistische tragedie levend te houden. (Riffy Bol, algemeen redacteur) GEN: ‘The Unfinished Story of Emmett Till’s Final Journey’ (Leestijd: 25 minuten)