Spring naar inhoud

Oproep aan het kabinet: Laat de loodgieter, de bankier en de bioloog meebeslissen over klimaatbeleid

De klimaatcrisis het hoofd bieden is dé lakmoesproef voor onze democratie. Hoe worden we het met elkaar eens over de snelle verduurzaming van ons land? Een nationaal burgerberaad over het klimaat is een deel van het antwoord.

Uit recente ervaringen in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk blijkt: als je gewone burgers de kans en de verantwoordelijkheid geeft om oplossingen te verzinnen, dan vinden ze de weg vooruit, ondanks verschillende achtergronden en opvattingen.

Want hoe verschillend de loodgieter, de bankier en de bioloog ook in het leven mogen staan, bijna iedereen hecht belang aan een veilige en schone leefomgeving. In een burgerberaad gaat een eerlijke dwarsdoorsnede van de samenleving met elkaar in gesprek en op zoek naar oplossingen die op brede steun kunnen rekenen. Dat kan weleens dé manier zijn om de polarisatie over klimaatbeleid te verminderen en de democratie te versterken.

Namens een groep Nederlanders uit alle geledingen van de samenleving pleiten schrijver en kunsthistoricus Eva Rovers en ik deze woensdag op de site van de Volkskrant voor zo’n nationaal burgerberaad over het klimaat:

Kabinet, de burger wil écht meepraten over klimaat

Mede-initiatiefnemers van dit pleidooi zijn Roebyem Anders (sociaal ondernemer), Matthea de Jong (Warming Up), Ellen Maassen (BoerBurgerDialoog), en Mirjam de Pagter (G1000).

Voor mij is deze publicatie een eerste stap in een langere zoektocht naar hoe zo’n burgerberaad in Nederland er zou kunnen komen. Op De Correspondent ga ik daar de komende tijd over schrijven. Ik ga ook onderzoek doen naar alle spanningen op het gebied van democratie en klimaat. Hoe komen we er samen uit? Dat wordt de leidende vraag.

Wil je mijn zoektocht volgen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief! Binnenkort meer – het wordt een spannende rit.

Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief
Correspondent Democratie & Klimaat