Er is genoeg bewijsmateriaal voor de stelling dat de Europese Unie inhumane methodes toepast om zich te beschermen tegen de toestroom van migranten. Er zijn verhalen, schokkende foto’s en Toch leveren zelfs de meest dramatische incidenten amper maatschappelijke verontwaardiging op.

Hoe kan dat?

Een vraag waarop politiek geograaf antwoord probeert te vinden middels onderzoek aan de Van Houtum is ervan overtuigd dat de Europese Unie een gated community aan het creëren is. Dit doet op geen enkele manier recht aan de rijke geschiedenis van het continent, van oudsher gekenmerkt door diversiteit en bewegelijke, open grenzen. Sterker nog: de Unie sanctioneert discriminatie, wat in strijd is met artikel 1 van onze Grondwet.

Ik vind het van belang om - in aansluiting op de serie artikelen die correspondenten Karel Smouter en Maite Vermeulen eerder maakten voor De Correspondent - in de aanloop naar de Europese Verkiezingen stil te staan bij de morele implicaties van deze grenspolitiek. Voor wat voor soort Europa gaan we onze stem eigenlijk uitbrengen, hoe wordt dat Europa in stand gehouden? Heeft de EU zich de xenofobie, waar nationalistische bewegingen patent op hebben, eigen gemaakt?

Een gesprek met een gedreven wetenschapper, die de grenzen van zijn eigen vakgebied graag overschrijdt.

De tien beste ideeën voor een humaan Europees asielbeleid Europa schendt voortdurend mensenrechten bij het bewaken van haar grenzen. Dat kan anders. De tien beste ideeën voor een humaan asielbeleid. Lees hier het stuk Waarom bewaken we wel grenzen, maar geen mensenrechten? In de bossen rond Nador, in Marokko, leven duizenden migranten die Europa proberen te bereiken. Ze worden door de Marokkaanse politie in elkaar geslagen, bestolen en gedeporteerd. Alle hulporganisaties zijn uit het gebied weggetrokken. Alleen de missie van pastoor Esteban Velázquez biedt nog hulp. Lees hier ons verslag uit Nador terug Asielzoekertje ruilen? Het tegenhouden van asielzoekers in ruil voor meer visrechten of ontwikkelingshulp. Dat klinkt bizar, maar zo gaan de onderhandelingen tussen Europa en de buurlanden. Daarbij worden mensenrechten systematisch opzij geschoven. Lees hier de analyse van Maite van de asielzoekerhandel terug Schipbreuk voor Lampedusa Voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa strandden onlangs twee boten vol migranten. Ruim 350 mensen kwamen om. Documentairemaker Morgan Knibbe was voor De Correspondent ter plaatse en bracht de ramp op indringende wijze in beeld aan de hand van Abraham, een Eritrese overlevende. Kijk hier de mini-documentaire vanuit Lampedusa terug