De Spanjaarden volgen de Duitsers in hun strijd tegen hoge huren Na Berlijn voert ook Barcelona regels in om de huurverhogingen aan banden te leggen. In de laatste aflevering van hun podcastserie Pushback Talks hebben Leilani Farha, voormalig VN-rapporteur voor adequate huisvesting, en regisseur Fredrik Gertten het erover met onderzoeker en activist Jaime Palomera Zaidel. Hij vertelt hoe de Catalaanse activisten voor betaalbare huisvesting een voorbeeld nemen aan de huurstakingen in New York aan het begin van de vorige eeuw. Ik herkende er veel in, want ook in Nederland waren er in de jaren zeventig en tachtig massale huurstakingen. Een van de prominentste actievoerders was Jan Witte. (Josta van Bockxmeer, correspondent Wonen) Pushback Talks: ‘The Spanish Tenants Movement – From Resistance to Rewriting the Law’ (Luistertijd: 40 minuten)
Zo belandt fout hout in onze winkels Die mooie tuintafel van teakhout zou zomaar eens gemaakt kunnen zijn van illegaal gekapte bomen in Zuid-Soedan, ook al vermeldt de documentatie dat het hout uit India komt. Het onderzoeksplatform Investico dook in de internationale houthandel. Dit artikel laat zien hoe makkelijk het is om handelsdocumenten te vervalsen, en hoe Zuid-Soedan het afvalputje is geworden van internationale regulering. Een aanrader voor iedereen die benieuwd is naar de schimmige wereld achter al dat mooie meubilair. (Dimitri Tokmetzis, correspondent Surveillance & Technologie) Investico: ‘‘Er blijft niets over voor de Soedanezen zelf’’ (Leestijd: 20 minuten)
Hoe zwangerschapsecho’s de anti-abortusbeweging een boost gaven De anti-abortusbeweging heeft door de jaren heen geprofiteerd van de technologie die het mogelijk maakte de foetus in de zwangere buik te bekijken. Voor het bestaan van echo’s was de ongeboren vrucht niet visueel aanwezig, maar met de komst van echografieën kreeg de foetus een gezicht, het werd een individu met rechten waarvoor gestreden moest worden. Dat kwam de anti-abortusbeweging enorm goed uit, en inmiddels speelt het zichtbaar maken van de ongeboren foetus een enorme rol in haar strategie. Zo maken anti-abortusactivisten al jaren succesvol gebruik van plastic embryopoppetjes, om op de gevoelens van mensen in te spelen. (Valentijn de Hingh, correspondent Identiteit) Vice: ‘Hoe de foetus het boegbeeld van de anti-abortusbeweging werd’ (Leestijd: 7 minuten)
De voor- en nadelen van een solocarrière als journalist Gefrustreerd door periodieke ontslagrondes, eindeloze pitches en zeurende eindredacteuren stappen steeds meer journalisten van kranten, tijdschriften en websites over naar nieuwsbriefplatform Substack. Je vindt er de zelfstandige schrijfsels van Matt Taibbi (ex-Rolling Stone) en Glenn Greenwald (die laatst na een hoogoplopende ruzie vertrok bij The Intercept), maar ook van freelancers die nog niet zo bekend zijn bij het grote publiek. Substack, opgericht in 2017 door een paar ontwikkelaars van chatapp Kik, biedt verslaggevers de gelegenheid om zich met redelijke inkomsten op een niche te storten, zonder chefs en adverteerders die continu in hun nek hijgen. Tegelijk is dat ook het voornaamste minpunt, ondervinden sommige Substackschrijvers: die extra kritische blik en het sociale vangnet van collega’s zijn, hoe vervelend ook om dat als vrijbuiter te moeten toegeven, vaak wel zo prettig. (Riffy Bol, algemeen redacteur) Columbia Journalism Review: ‘The Substackerati’ (Leestijd: 25 minuten)
Hoe het opvoeden van kinderen het brein van een vader kan veranderen We weten al tientallen jaren dat bij moeders de hersenen en de rest van het lichaam ingrijpend transformeren door de ingrijpende hormonale veranderingen die samengaan met zwangerschap en bevallen. Maar uit recent onderzoek blijkt dat ook mannen meetbaar biologisch veranderen wanneer ze vader worden. Deze fysiologische omslag bereidt hen voor op hun nieuwe rol als verzorger. In dit essay beschrijft professor antropologie en gedragswetenschapper James K. Rilling de meest recente wetenschappelijke inzichten op dit gebied. (Rob Wetzer, projectmanager creatieve team) Aeon: ‘The biology of dads’ (Leestijd: 15 minuten)