Te veel nadenken maakte Viktor Fischer ongeschikt voor het topvoetbal Sofie Lakmaker schreef een geweldig stuk over Viktor Fischer, over zichzelf en over de prijs van nadenken in het voetbal. Het gebeurt niet heel vaak dat aan een ‘mislukte’ voetballer wordt gevraagd waarom hij is mislukt; meestal wordt zo’n speler net zo snel vergeten als dat hij werd opgehemeld. Het gebeurt nog minder dat de betrokken speler dan interessante antwoorden geeft. En het stuk wordt redelijk uniek omdat Lakmaker prachtige zinnen schrijft en observaties doet. Ik denk niet dat er dit jaar nog een stuk over voetbal komt dat me meer bijblijft dan dit verhaal. (Michiel de Hoog, correspondent Sport) NRC Handelsblad: ‘De besneeuwde hemel van Viktor Fischer’ (Leestijd: 25 minuten)
Hoe het bestellen en bezorgen van kleding nog veel sneller kan gaan Levertijd gaat in de nabije toekomst niet meer over dagen, maar over uren. Sommige bedrijven die zich bezighouden met het zo snel mogelijk verzenden van pakketten, verwachten dat online bestellingen in steden binnen 45 minuten geleverd moeten kunnen worden, net zoals je maaltijd via Uber Eats. De koerier kan dan meteen drie verschillende maten meenemen, waarna je de twee die niet passen meteen mee terug kunt geven. In ditzelfde verhaal stelt consultant Doug Stephens dat de kans groot is dat retailers de komende vijf jaar de maten van consumenten gaan opmeten (via een app of in hun fysieke winkels), en die data vervolgens gebruiken om precies de juiste maat kleding aan te bieden. Een manier om de hoge retouraantallen terug te dringen, stelt hij. (Emy Demkes, correspondent Kleding) Business of Fashion: ‘The Future of Online Shopping’ (Leestijd: 10 minuten, achter betaalmuur)
Twintig jaar Nederlandse klimaatjournalistiek onder de loep De Groene Amsterdammer publiceerde deze week een zeer lezenswaardige teurgblik op twintig jaar klimaatjournalistiek in de Nederlandse kranten. Hoe serieus is dit probleem genomen? Hoe is er verslag van gedaan? Wie kwamen er aan het woord? Spoiler alert: respectievelijk veel te weinig, veel te twijfelend en veel meer politici dan experts. Het stuk is goed onderbouwd met data en inzichtelijk weergegeven in verschillende infographics. Nog mooier was het overigens geweest als het stuk was teruggegaan tot de jaren tachtig, toen de wetenschappelijke consensus over klimaatverandering zich echt vestigde. Dan was het beeld waarschijnlijk nog onthutsender geweest. (Rob Wijnberg, oprichter) De Groene Amsterdammer: ‘‘We hadden dit eerder serieuzer moeten nemen’’ (Leestijd: 20 minuten)
Een tragisch verhaal over een onbegrijpelijke schoonheid: de monarchvlinder Ze wegen een halve gram en vliegen elke herfst solo 4.500 kilometer van het noordoosten van de VS naar Centraal-Mexico. Monarchvlinders. In Mexico weten deze dieren op mysterieuze wijze allemaal hetzelfde bos met heilige zilversparren te vinden, waar ze overwinteren door massaal samen te klonteren. De enorme bomen worden dan compleet omhuld door een delicaat tapijt van honderdduizenden levende vlinders. Het levert onwerkelijke foto’s op, gelardeerd met een tragisch verhaal over de pogingen van lokale bewoners en het Wereld Natuur Fonds om het voortbestaan van deze bijna excessieve schoonheid te garanderen. In hun strijd tegen illegale kap van de megasparren moeten de activisten het opnemen tegen drugskartels die over lijken gaan. (Thomas Oudman, correspondent Voedsel) The New Yorker: ‘Saving the Butterfly Forest’ (Kijk- en leestijd: 5 minuten)
Waarom Amazon er maar niet in slaagt om goede games te maken Afgaande op een schier onuitputtelijk budget en een visionaire topman die sinds kort alleen Elon Musk voor zich moet dulden als rijkste mens op aarde, zou je verwachten dat Amazon na zijn immense successen met internetwinkelen, serverhosting, films en series ook wel even de videogamesector zou bestormen. Amazon Game Studios, opgericht in 2012, nam gerespecteerde ontwikkelaars van EverQuest, Portal, Far Cry en Command & Conquer aan om deze laatste horde van digitaal consumentisme te nemen. Maar het liep uit op een fiasco. De studio investeerde enorme hoeveelheden tijd en geld in matige klonen van populaire games als League of Legends, Fortnite en Overwatch, en binnenskamers brak een controverse uit toen men een concept onthulde van een game waarin het genocidale verleden van de Verenigde Staten nagespeeld kon worden. Zoals Bloomberg scherp concludeert: ‘Succesvolle videogames zijn een combinatie van kunst, vermaak, technologie en hele grote budgetten. Grote techbedrijven hebben alleen die laatste twee kenmerken uitgevogeld.’ (Riffy Bol, algemeen redacteur) Bloomberg: ‘Amazon Can Make Just About Anything—Except a Good Video Game’ (Leestijd: 15 minuten)