Hoe de VVD uit de neoliberale droom ontwaakt In haar verkiezingsprogramma schrijft de VVD dat de staat weer een grotere rol moet krijgen. Veel commentatoren zijn daar verbaasd over, want het is toch een liberale partij? Echter, het is niet per se liberaal om een totale afwezigheid van de overheid te willen, schrijft journalist Marcel ten Hooven. Het grootste deel van de vorige eeuw gold het juist als liberaal als de staat zich mengde op economisch vlak door investeringen in onderwijs, cultuur en sociale zekerheid. Op die manier was een bepaalde levensstandaard gegarandeerd en kon iedereen zich zo goed mogelijk ontplooien. De staat kon terughoudend zijn als het ging om de meningen, leefwijze en religie van mensen, en moest hun voldoende zeggenschap bieden over hun eigen leven. Precies het tegenovergestelde van wat de VVD de afgelopen jaren heeft gedaan: economisch gezien gold het neoliberale dogma dat de overheid niet mag ingrijpen in de markt. Op cultureel vlak golden migranten als ‘gelukszoekers’ en waren kunstenaars ‘subsidieslurpers’. Nu wordt duidelijk dat deze koers niet langer acceptabel is. (Josta van Bockxmeer, correspondent Wonen) De Groene Amsterdammer: ‘Een besef van veranderlijkheid’ (Leestijd: 20 minuten)
Wat sexting met tieners kan doen Het is de klassieke tienernachtmerrie: dat je een volle schoolaula binnenloopt en ineens spiernaakt blijkt te zijn. Voor Jantine Jongebloed is het de nare werkelijkheid als ze op een dag in 2004 – ze is zestien – overal naaktfoto’s van zichzelf in haar school ziet hangen, foto’s die ze privé naar een vriendje had gestuurd. En daar houdt de ellende niet op: de beelden verschijnen zelfs op GeenStijl, begeleid door ranzig en puberaal commentaar. De teneur in haar omgeving is: Jantine is dom, naïef en sletterig. Nu, zeventien jaar later, gaat ze op zoek naar de betrokkenen (inmiddels keurige mannen met saaie banen) en zoekt ze in een indringende reconstructie een antwoord op de vraag wat hen dreef om een meisje van zestien zo ongenadig te slutshamen. (Hans Pieter van Stein Callenfels, eindredacteur) De Volkskrant: ‘Jantine was 16 toen haar naaktfoto’s online verschenen. Nu confronteert ze de daders’ (Leestijd: 35 minuten)
Deze historische kaart van Suriname laat zien hoe grootschalig de slavernij daar was Pointer, het datajournalistiekplatform van omroep KRO-NCRV, publiceerde een historische kaart van Suriname, waarop te zien is waar plantages waren aangelegd, welke gewassen er werden verbouwd, wie de eigenaren waren en welke slaafgemaakten er leefden. Nuchtere informatie waarachter veel leed schuilgaat, een hele kaart vol. (Anna Vossers, eindredacteur) Pointer: ‘Het slavernijverleden van Suriname op de kaart gezet’ (Kijktijd: variabel)
Hoe Turkije een regionale supermacht werd Het belangrijkste regionale conflict in het Midden-Oosten is volgens velen de strijd tussen Saoedi-Arabië en Iran – die worden gezien als de leiders van respectievelijk soennitische en sjiitische inwoners in de regio. Maar dat onderscheid is niet meer houdbaar nu een andere regionale grootmacht zich aandient: Turkije. Onderzoeker Kamran Bokhari schrijft dat de Turkse president Erdogan er alles aan doet om zijn machtspositie in de regio te versterken, wat onvermijdelijk tot een confrontatie met Iran zal leiden. Dat moet nog blijken, maar dat de regionale machtsverhoudingen in het Midden-Oosten veranderen is na het lezen van deze prikkelende analyse wel duidelijk. (Lennart Hofman, correspondent Verborgen oorlogen) Newlines Magazine: ‘The Coming Turkish-Iranian Confrontation’ (Leestijd: 20 minuten)
De risico’s van een cosmetische ingreep die leidt tot een achterwerk als een overrijpe perzik De dagen waarin magere modellen als Heidi Klum golden als vrouwelijk schoonheidsideaal zijn voorbij. Dezer dagen zijn veel vrouwen bereid om duizenden euro’s te betalen voor een cosmetische ingreep aan hun billen, zodat die net zo groot en rond worden als bij Kim Kardashian of Nicki Minaj. Deze operatie, de ‘Brazilian butt lift’ (BBL), geldt inmiddels als ’s werelds meest gewilde chirurgenkarwei, maar er zijn allerlei risico’s aan verbonden: bij één op de drieduizend BBL-operaties sterft de patiënt. Een deel van de (grotendeels westerse, witte) klanten laat zich opereren in klinieken in landen als Turkije, waar men meer lichaamsvet in één sessie wegzuigt en inspuit dan in het voorzichtiger thuisland. Behalve de medische complicaties (meestal op het moment dat vetdeeltjes in de bloedbaan terechtkomen), bestaat ook de component van culturele toe-eigening, legt The Guardian uit. Witte vrouwen meten zich zwarte esthetiek aan, om die vervolgens op platformen als Instagram en OnlyFans te adverteren aan (zwarte) vrouwen die tot hun grote onzekerheid geen Kardashiaanse billen hebben. (Riffy Bol, algemeen redacteur) The Guardian: ‘Brazilian butt lift: behind the world’s most dangerous cosmetic surgery’ (Leestijd: 30 minuten)