In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen presenteren wij deze week Stemmen. Een verkiezingspodcast zonder peilingen. 

Hiervoor slaan we de handen ineen met wetenschappers Armèn Hakhverdian en Tom van der Meer van het politicologenblog Stuk Rood Vlees. Samen met onze correspondenten zullen zij de komende tijd broodnodige context gaan geven bij de verkiezingen. 

Verwacht geen analyses van het premiersdebat of speculaties over exitpolls, maar een blik op het politieke systeem en de machtsverhoudingen daarachter. 

Zo gaat het in de eerste aflevering over de betekenis van verkiezingen. Die dienen in ieder geval níet om een regering te kiezen of beleid te maken. Wél, bijvoorbeeld, om leiders ter verantwoording te roepen over de afgelopen regeringsperiode. Maar dat blijkt vrijwel onmogelijk in een kiesstelsel als dat van Nederland.

Waarom blijven kiezers wél trouw aan hun standpunten, maar niet aan partijen? Waarom is er een verband tussen denkbeelden van partijen over twee totaal verschillende thema’s als klimaatverandering en migratie? En hoe is de dynamiek tussen media en politiek in campagnetijd van invloed op de koers van ons land? Daarover (en meer!) kun je de komende weken iedere dinsdag een aflevering verwachten. 

Stemmen is te beluisteren in onze eigen , op ons of via een luisterapp naar keuze. Lees je liever? Onze ontwerper Leon de Korte vat de belangrijkste inzichten in heldere infographics, ontwerper Luka van Diepen en developer Heleen Emanuel maakten er bij. Daar vind je ook een samenvatting van de hele aflevering. 

Waarom (en waarop) stemmen we? Welkom bij Stemmen, onze nieuwe verkiezingspodcast zonder peilingen Podcast: Luistertijd: 36 minuten

De komende tijd kun je overigens nog veel meer politieke journalistiek van onze correspondenten verwachten. Deze week gaven we vast een voorproefje met een over wat er op het spel staat deze verkiezingen (namelijk: het politiek bedrijven zélf), van correspondent Politiek Marc Chavannes. 

En Lex Bohlmeijer interviewde Black Lives Matter-activist over institutioneel racisme. Met als belangrijkste vraag: op welke kandidaat kun je stemmen als je wil dat institutioneel racisme wordt aangepakt?

Verder deze week op De Correspondent:

Tussen 1904 en 1908 vermoordden Duitse soldaten tienduizenden bewoners van wat nu Namibië heet. Ze deden dat volgens principes die de nazi’s later toepasten tijdens de Holocaust – zoals het onderscheid tussen superieure en minderwaardige mensen en met concentratiekampen. Toch is over deze genocide, zelfs onder historici, weinig bekend. Karin Amatmoekrim schrijft daarover in de serie Verzwegen geschiedenis.

Een sculptuur uit de installatie ‘They Tried to Bury us’ van de Namibische kunstenaar Isabel Yueumuna Katjavivi. Lees meer over haar werk onderaan dit artikel. De Holocaust was niet de eerste genocide door Duitsland Essay: Leestijd: 20 – 25 minuten

Wat zijn de oorzaken van de toeslagenaffaire? En hoe kan het dat men het niet zo had bedoeld, maar het wel zo is gebeurd? Rutger Bregman en Jesse Frederik praten over de rol van de Belastingdienst, de Tweede Kamer, de rechtspraak, de ministeries én de media.

Kijken: Rudi & Freddie over ‘Zo hadden we het niet bedoeld’ Video: Kijktijd: 6 minuten

Menno Baumann hoort bij een groep Duitse wetenschappers die pleit voor een No-Covid-strategie: het virus hard terugdringen, onder controle krijgen, en dan pas versoepelingen toestaan. Hij voorspelt massaquarantaines als scholen opengaan. Correspondent Michiel de Hoog interviewt hem.

‘Quarantaine is vaak schadelijker dan een lockdown.’ Deze pedagoog waarschuwt voor het openen van de scholen Interview: Leestijd: 10 – 13 minuten

De coronacrisis heeft blootgelegd wat al zichtbaar was: dat de overheid een ondergewaardeerde en overvraagde huissloof is voor politiek Den Haag. Maar de verkiezingen gaan niet over hoe we omgaan met de overheid en amper over het daardoor vaak rammelende coronabeleid. Marc Chavannes in Politiek Dagboek over hoe de verkiezingen nog zinvol kunnen worden.

De verkiezingen zouden moeten gaan over welke overheid wij wensen – tijdens én na corona Analyse: Leestijd: 7 – 9 minuten