Als advertentievrij journalistiek platform zijn we volledig afhankelijk van onze – inmiddels meer dan 70.000 – leden. Jullie maken onze journalistiek mogelijk. En daarom is alles er bij ons op gericht jullie, de leden, zo goed mogelijk te dienen.

Toch is een van de meestgestelde vragen van diezelfde leden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze journalistiek ook niet-leden bereikt?

Net als: goed dat dit wordt aangekaart, maar wat doen we eraan? Hoe zorgen we ervoor dat dit probleem wordt opgelost?

Daar hebben we een nieuw antwoord op gevonden: de Correspondent Foundation, een stichting die maatschappelijke impact en het bereik van journalistiek wil vergroten.

Nu officieel van start: de Correspondent Foundation! Help jij onze maatschappelijke impact te vergroten? Aankondiging: Leestijd: 4 – 5 minuten

Met hulp van deze onafhankelijke stichting kunnen we projecten opzetten die een maatschappelijk belang dienen waar geen omzet voor terug hoeft te komen. Met andere woorden: projecten die financieel niet direct rendabel zijn, maar waar we wél in geloven.

Denk bijvoorbeeld aan het hertalen van boeken in eenvoudiger Nederlands, het maken van lesmateriaal voor het onderwijs of het voeren van campagnes over thema’s als racisme en klimaatverandering. Zodat we met onze journalistiek ook echt verandering in gang kunnen zetten. 

De stichting wordt geleid door een fantastisch vrijwillig bestuur: Ikenna Azuike (voorzitter), Ali Remmelts (penningmeester) en Hans de Zwart (secretaris). Anika de Groot (directeur van de stichting) en ik stellen ze graag aan je voor in onderstaand stuk en een korte video. 

Rest nog de vraag: word jij, net als veel andere leden, ook donateur? We hopen het van harte!

Verder op De Correspondent:

Lang stemden Nederlanders volgens de zuil waar ze zich mee identificeerden: protestant, katholiek, socialistisch of liberaal. Dat was nog eens overzichtelijk. Welke rol speelt identiteit in de moderne Nederlandse politiek? Hoe bepalen kiezers welke partij bij hen past? Daarover gaan Armèn Hakhverdian, Tom van der Meer en Valentijn De Hingh in gesprek in aflevering 2 van onze podcast Stemmen.

Waarom kiezers wél trouw blijven aan hun standpunten, maar niet aan partijen Podcast: Luistertijd: 43 minuten

Zorgen is noodzakelijk en vanzelfsprekend, maar daarmee nog niet zaligmakend, vertelt Marlies Nadort, moeder van een zoontje met een aangeboren afwijking. Correspondent Zorgzaamheid Lynn Berger gaat met haar in gesprek.

Soms is zorgen heel hard rennen om in kleine stapjes vooruit te gaan, zegt deze moeder Reportage: Leestijd: 6 – 7 minuten

Alle politieke partijen gaan ervan uit dat meer mobiliteit onze reistijd verkort. In de werkelijkheid gebeurt juist het omgekeerde. Correspondent Mobiliteit Thalia Verkade analyseert:

Meer bereikbaarheid! Sneller van A naar B! Elke partij wil het, ook al lost het geen enkel probleem op Analyse: Leestijd: 4 – 5 minuten

Zo snel mogelijk iedereen vaccineren. Dat is de enige uitweg uit de coronacrisis. Maar vanwege internationale patentwetten worden er veel minder vaccins geproduceerd dan zou kunnen. De volksgezondheid zou zwaarder moeten wegen dan de belangen van een handvol farmaceuten, stelt correspondent Big Pharma Ruben Mersch.

Coronavaccins zijn te belangrijk om aan een handvol farmaceuten over te laten Analyse: Leestijd: 9 – 12 minuten