De voorbije weken zat ik in een radiostudio in Brussel te werken aan de podcast over mijn boek Revolusi, waar ik zeven jaar geleden aan begon. Revolusi vertelt het verhaal over de onafhankelijkheid van Indonesië aan de hand van historische studies en bijna tweehonderd gesprekken die ik met getuigen voerde.

Deze geschiedenis gaat iedereen aan, want ze betreft het koloniale verleden van Nederland waarvan veel aspecten nog niet zijn doorgedrongen tot het grote publiek. Bovendien is Indonesië het op drie na grootste land ter wereld qua bevolking. 

Maar het gaat niet enkel over Nederland of Indonesië. De Indonesische dekolonisatiestrijd is mondiale geschiedenis: de wereld heeft er zich mee gemoeid en de wereld is erdoor veranderd. Die ontwikkelingen zetten de toon voor een heel nieuwe wereldorde waarin het Zuiden zich gaandeweg losmaakte van het Westen, op zoek naar vrijheid en gelijkheid.

Ik ben zelf de afgelopen jaren een liefhebber geworden van het beluisteren van podcasts. Ik ervaar dat luisteren als een heel prettige manier om informatie op te doen. Het was een uitdaging om een boek van zeshonderd bladzijdes samen te brengen in een vijfdelige podcastserie, maar het is gelukt. Met dank aan een genereuze samenwerking tussen De Correspondent en de Vlaamse radiozender Klara.

Ik hoop dat het resultaat enkele hiaten mag dichten in de collectieve kennis over de kolonisatie en dekolonisatie van Indonesië. En natuurlijk dat het naast leerzaam ook boeiend is. 

Veel luisterplezier!

Luisteren: Van een zoektocht naar nootmuskaat tot massamoord. Zo koloniseerde Nederland de Indische archipel Podcast: Luistertijd: 100 minuten

Verder deze week op De Correspondent:

Corona was voor veel landen een excuus om slimme drones, robots en warmtecamera’s van stal te halen. Maar wat heeft al die technologie opgeleverd? Dimitri Tokmetzis, Laís Martins en Morgan Meaker verzamelden alle surveillancemaatregelen en zagen: veel ervan is voor de bühne, privacy komt soms in het geding en er zit nogal wat ongelijkheid in wie er in de gaten wordt gehouden.

De balans na een jaar coronatech: een paar privacyschandalen en vooral veel veiligheidstheater Analyse: Leestijd: 8 – 11 minuten

Elke zomer komen honderdduizenden seizoensarbeiders naar Nederland om asperges te steken, tomaten te plukken en appels te oogsten voor een karig en onzeker loon. Maar, laten correspondenten Lynn Berger en Thomas Oudman zien: in plannen om de landbouw te verduurzamen worden zij steevast vergeten.

Duurzame toekomst voor de landbouw? Niet zolang arbeidsmigranten wegwerpproducten zijn Analyse: Leestijd: 8 – 11 minuten

Nadat er een mogelijk verband bleek tussen trombose en het AstraZeneca-vaccin, werd een prikstop ingelast. Maar stoppen met vaccineren richt veel meer schade aan dan deze heel zeldzame bijwerking, concludeert correspondent Big Pharma Ruben Mersch.

Waarom de prikstop schadelijker is dan het AstraZeneca-vaccin Explainer: Leestijd: 5 – 6 minuten

In moderne intensieve veehouderijen dragen koeien digitale sensoren die alles meten: algoritmes en data-analyses doen het werk, mensen komen er nauwelijks meer aan te pas. Wat doet dat met onze relatie tot koeien? De Hongaarse beeldend kunstenaar Daniel Szalai brengt de wereld van de koe in beeld met behulp van een 3D-scanner. Daarmee maakt hij onze moderne afstandelijke, gevirtualiseerde kijk op veeteelt en het dier zelf invoelbaar.

Wanneer een algoritme bepaalt welke koeien zich voortplanten Visueel essay

Een nieuwe aflevering van De Rudi & Freddie Show! Rutger Bregman en Jesse Frederik hebben het, natuurlijk, over de maandag gepubliceerde notulen van de ministerraad. Ook praten ze over het nieuwe boekje van Rutger, dat gaat over verzetswerk tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Nee, de notulen van de ministerraad zijn niet schokkend (maar is er nog ruimte voor grijstinten?) Podcast: Luistertijd: 64 minuten