Sinds mei vorig jaar beantwoorden wij, Yahya, Anna en Eline, alle e-mails die leden sturen naar de inbox van De Correspondent. Onze kerntaak: jullie feedback doorgeven aan de redactie en jullie vragen zo goed mogelijk beantwoorden. De vragen die regelmatig terugkomen beantwoorden we in dit stuk, samen met onze collega’s. 

Waarom schrijven jullie niet méér over corona?

Hoofdredacteur Rob Wijnberg:

Weinig onderwerpen zijn zo ingewikkeld voor een medium dat voorbij de waan van de dag wil gaan als een crisis die zich voor onze ogen ontvouwt. Zeker als deze zo complex en ingrijpend is als de coronacrisis.

Om écht te kunnen vertellen en duiden wat er – voor onze ogen en achter de schermen – gebeurt, is veel achtergrondkennis nodig. Dat betekent: een medium als het onze, over een crisis als deze, loopt in zekere zin altijd achter de feiten – of beter: achter het laatste nieuws – aan. 

Dat wil echter niet zeggen dat we niet bezig zijn met het onderwerp. Verschillende correspondenten hebben al belangrijke context kunnen geven die helpt de crisis in perspectief te plaatsen. Zie bijvoorbeeld deze stukken van en

Ondertussen zijn we achter de schermen met een team bezig een groot journalistiek project over de coronacrisis op te tuigen. Je kunt dan ook meer diepgravende verhalen van ons verwachten over de crisis van het afgelopen jaar, en wat die ons vertelt over de wereld waarin we vandaag leven. 

Veel van die verhalen leunen op vertrouwelijkheid richting bronnen, dus veel kan ik er nog niet over kwijt. Maar ons doel is ook hier om onze belangrijkste belofte aan jullie in te lossen: je helpen te begrijpen hoe de wereld werkt. Niet alleen een antwoord vinden op de vraag wie wat wanneer (fout) deed, maar vooral: waarom gingen de dingen zoals ze gingen? 

Stay tuned dus! 

Wat zijn jullie plannen voor de app?

CEO Ernst-Jan Pfauth:

Al jaren is een app met alle verhalen van De Correspondent een vurige wens van onze leden en onszelf. Vorig jaar lanceerden we eindelijk onze luister-app. Jullie maken daar gretig gebruik van; dank voor alle complimenten en suggesties voor verbeteringen! 

Onze luister-app is pas de eerste versie. Vanaf de lancering zijn onze developers de app blijven ontwikkelen. De functie die jullie verreweg het meest aanvragen is dat je ook Correspondent-artikelen kunt lezen in de app, dus dat staat hoog op onze wensenlijst. Je hoort hier snel meer over. 

Uiteindelijk willen we naar een app met alle functionaliteiten van de website, en meer. Zo willen we ook een zoekfunctie, een afspeellijst en de mogelijkheid om onze verhalen offline te beluisteren. We denken ook na over (live) video’s en visuele explainers in de app. 

Waarom kan ik geen functietitels verwijderen?

Gespreksredacteur Gwen Martèl:

Een van de principes van onze journalistiek luidt: ‘Wij werken samen met jullie, onze deskundige leden.’ De functietitel, waarmee jullie je ervaringen en expertise kunnen delen, biedt context bij jullie bijdragen. Maar soms is een functietitel verouderd, niet meer relevant, of staat er een tikfout in. Op dit moment is het niet mogelijk die functietitel zelf aan te passen of te verwijderen. 

Op veler verzoek komt daar binnenkort verandering in. We experimenteren nu met de mogelijkheid om je functietitels in te zien en aan te passen in de instellingen van je account.

In eerste instantie kun je alleen functietitels verwijderen die je nooit hebt gebruikt, bijvoorbeeld omdat er een typefout in staat. Gebruikte functietitels zijn namelijk gekoppeld aan je bijdragen: verwijder je die functietitel, dan verdwijnt die functietitel ook boven je bestaande bijdragen. Dat willen we niet, omdat die functietitel waarschijnlijk verband houdt met die bijdragen. De volgende stap is daarom het loskoppelen van functietitels en bijdragen. Uiteindelijk willen we dat jullie veel meer instellingen zelf kunnen veranderen of wijzigen. 

Waarom hebben jullie geen studentenkorting, of korting voor mensen met een kleine beurs?

CEO Ernst-Jan Pfauth:

Om zo veel mogelijk mensen toegang te geven tot onze journalistiek is de prijs voor een lidmaatschap laag. 7 euro per maand of 70 euro per jaar is voordeliger dan de studententarieven die de meeste kranten en tijdschriften aanbieden. 

Bovendien zijn al onze artikelen onbeperkt gratis te delen en te raadplegen via zoekmachines en sociale media – zo waarborgen we de toegankelijkheid van onze journalistiek. 

Er zijn nu geen plannen voor een gereduceerd tarief, maar naar aanleiding van jullie vragen willen we de mogelijkheden op de lange termijn wel onderzoeken.

Waarom zijn sommige verhalen of podcasts alleen te beluisteren?

Audioredacteur Jacco Prantl: 

Sinds we drie jaar geleden meer audiojournalistiek zijn gaan maken, zijn jullie meer gaan luisteren – zonder minder te gaan lezen. Inmiddels hebben we naast een aantal doorlopende podcastshows – zoals en – ook luisterseries, zoals en losse audio-essays en meer dan vijfhonderd voorgelezen verhalen. Maar sommigen van jullie kunnen of willen niet luisteren en maken zich zorgen dat audio de plek van geschreven journalistiek inneemt. 

Wanneer we voor audio kiezen, hopen we ook echt dat jullie gaan luisteren. Onze audioproducties zijn meestal geen vertaling van onze geschreven artikelen, maar een eigen vorm. Audio biedt de mogelijkheid om een verhaal met heel andere middelen te vertellen. We kunnen je de stemmen laten horen van sprekers, je meevoeren naar verafgelegen plekken, een verhaal ondersteunen met muziek of citeren uit archiefmateriaal.

Uiteraard proberen we altijd rekening te houden met toegankelijkheid. Zo publiceren we de afleveringen van NEPA en de Goede gesprekken van Lex Bohlmeijer ook als tekst, hebben we de lessen van Stemmen samengevat in tekst en infographics, en zijn de voorgelezen verhalen met opzet sober: muziek zorgt dat sommige slechthorenden problemen hebben om het goed te kunnen verstaan. Maar niet alle podcasts lenen zich goed voor een transcript (zoals De Rudi & Freddie Show) en niet alle verhalen zijn goed voor te lezen (zoals uitgeschreven interviews). 

Moet je nog wennen aan podcasts, dan raad ik je van harte aan te beginnen met waarin David Van Reybrouck je op een prachtige manier door de geschiedenis van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd praat. 

Hebben jullie ook lidmaatschappen voor bedrijven of organisaties?

Membership strategist Mayke Blok:

Deze vraag beantwoordden we eerder Lang verhaal kort: een groepslidmaatschap staat op onze verlanglijst, maar andere functionaliteiten hebben voorrang. Nu De Correspondent groeit en meer mensen bereikt, weten ook bedrijven, onderwijsinstellingen en organisaties ons steeds beter te vinden. Zij kunnen vaak alleen een lidmaatschap op naam van de organisatie afsluiten en per factuur betalen: mogelijkheden die we nu niet aanbieden, waardoor we leden en lezers mislopen. Daarom onderzoek ik de mogelijkheid om een zakelijk lidmaatschap aan te bieden.

Eerdere vragen & antwoorden:

We hebben een RSS-feed! En nog meer updates over De Correspondent Heeft De Correspondent ook RSS-feeds?
Gaan jullie ook over 5G schrijven?
Waarom is de journalistiek van De Correspondent activistisch?
Komt er een app van De Correspondent?
Lees de antwoorden
Waarom hebben jullie geen app? (en nog vier vragen van leden over De Correspondent) Kunnen jullie podcasts uitschrijven, zodat ik niet hoef te luisteren? Kunnen we als gezin, bedrijf of organisatie een groepslidmaatschap afsluiten? Waarom hebben jullie geen app? Lees de antwoorden