Beste,

Op zaterdag 14 maart 2020 zat ik in de trein vanuit Oostenrijk naar Amsterdam, op weg naar huis van wintersport, toen ik op mijn telefoon een mail las van mijn baas Ernst-Jan Pfauth, met de mededeling dat ik die maandag niet op kantoor hoefde te verschijnen.

Sindsdien werkte ik, en met mij veel andere mensen, ruim een jaar lang thuis.

Ik weet nog goed dat ik die eerste weken – of zelfs maanden – alleen nog maar verhalen wilde lezen over corona; de rest leek me op dat moment even minder belangrijk. Op straat ging zo’n beetje elk gesprek erover.

Hoewel ik als journalist niet vaak moeite heb om me af te sluiten van de waan van de dag – ik werk niet voor niets bij De Correspondent ;) – vond ik dat nu wel lastig. Ik was bezig met een onderzoek naar pakketbezorgers, maar zou ik daar een verhaal over schrijven als de hele wereld bezig was met het verslaan van een akelig virus? (Achteraf bleek het verhaal heel relevant, omdat mensen vanwege de winkelsluitingen massaal online aankopen deden.)

Maar na enige tijd begon ik te hunkeren naar stukken over andere onderwerpen. Ik was even helemaal klaar met lezen, praten en discussiëren over PCR-testen, vaccins, mondkapjes, enzovoort. Gelukkig verschenen er afgelopen jaar ook meer dan genoeg mooie en boeiende verhalen op De Correspondent, waarvan ik er graag drie wil delen, voor het geval je ze door al het coronageweld gemist hebt.

Superbelangrijke materialen

De eerste aanbeveling gaat niet over één verhaal, maar een serie verhalen. Een serie die archeoloog Maikel Kuijpers schreef over vier materialen die onmisbaar zijn in de bouw van onze huidige beschaving, maar tegelijkertijd diezelfde beschaving Die materialen zijn:  (‘de mentaliteit van onze moderne tijd in materiële vorm: vloeibaar, goedkoop, veel en groots, maar broos’), (‘het is de vraag of we de klimaatafspraken kunnen halen zónder staal’), (‘de anabole steroïde van de landbouw’) en (‘een superwaardevol, herbruikbaar en handig product dat we zijn gaan zien als waardeloos’).

over precies zo’n onderwerp dat vrijwel nooit aandacht krijgt in de media, maar waar ontzettend veel mensen mee te maken hebben: slapeloosheid. Afgelopen jaar heb ik er zelf regelmatig last van gehad (lang niet zo erg als Hofstede zelf overigens): dat ik ’s ochtends met een zwaar hoofd en slap lichaam wakker werd, met het gevoel dat ik de halve nacht wakker had gelegen. ‘Slapeloosheid is niet beperkt tot de nacht, maar verbonden met het hele etmaal, en eigenlijk het hele leven’, schrijft Hofstede. In haar verhaal laat ze zien dat je slapeloosheid niet als een probleem moet zien, maar als een waardevol signaal: dat je iets moet veranderen in je leven om ervan af te komen. Erachter komen wat dat precies is, en de ruimte en durf hebben om ernaar te handelen is alleen niet zo simpel, heb ik al wel ervaren.

Een van de redenen waarom ik afgelopen jaar soms maar moeilijk in slaap kon komen, had te maken met het overlijden van twee zeer dierbare mensen in mijn omgeving. Beiden stierven veel te jong aan kanker, en voor beiden bestonden de laatste maanden voornamelijk uit tegenslagen. Afscheid nemen van iemand die enkele uren daarna voorgoed zal verdwijnen, hoe doe je dat in godsnaam? heb ik tijdens deze periode meermaals erbij gepakt; of als troost en steun (het gevoel dat je niet de enige bent en dat rouwen niet erg is). Elk verhaal van Sadelhoff voelt intiem, liefdevol, warm. Erg knap.

Tot zover mijn drie leestips van verhalen die het afgelopen jaar misschien wel iets te weinig aandacht hebben gekregen door corona. Hopelijk is het einde van de pandemie in zicht: ik schrijf deze nieuwsbrief met een pijnlijke arm van de vaccinatie die ik zojuist ingespoten heb gekregen. En met het idee dat ik eind deze zomer terugkom van mijn vakantie uit Oostenrijk – niet om te skiën, maar om een alpiene cursus te volgen. Om dan de eerstvolgende werkdag weer gewoon achter mijn bureautje op het kantoor in Amsterdam te kruipen.

Wat een fijn vooruitzicht.

Abonneer je op mijn nieuwsbrief Om de week stuur ik een mailtje waarin ik je op de hoogte houd van mijn journalistieke zoektocht. Wil je mijn verhalen in je inbox ontvangen en een kijkje krijgen achter schermen? Meld je dan aan. Klik hier om je aan te melden