Spring naar inhoud

Wat betekent onzekerheid voor onderlinge verhoudingen? Aanstaande zondag praat ik erover in het Filosofisch Kwintet

Wanneer was je onzeker over het oordeel van de ander? Het was de enige vraag die ik moest voorbereiden voor de opnames van het Filosofisch Kwintet, dat aanstaande zondag wordt uitgezonden. Het was ook meteen de eerste vraag.

Presentator Clairy Polak ging de tafel rond: politicoloog en NRC-columnist Stephan Sanders vertelde over een lastig gesprek met vrienden; ikzelf over de reacties op mijn coronajournalistiek; cultuursocioloog Stef Aupers over zijn worsteling met technologie; en filosoof Daan Roovers over de onzekerheid die ze voelde bij het uiten van haar mening over de schoolsluiting vorig jaar. Wat een mooie vraag eigenlijk, bedacht ik me toen ik de antwoorden aanhoorde. Ik leerde mijn tafelgenoten meteen wat beter kennen, zo in al hun openheid.

Dit seizoen van het Filosofisch Kwintet, een praatprogramma van Human ‘waarin luisteren minstens even belangrijk is als spreken’, gaat over onzekerheid. Want, zo stelt de website: ‘Na anderhalf jaar te hebben geworsteld met een virus dat de wereld plotseling platlegde, is "omgaan met onzekerheid" nu al uitgegroeid tot het grote thema van onze twintiger jaren.’

Ik ben ook veel met dit onderwerp bezig, dus ik was blij dat ik mocht aanschuiven bij de tweede aflevering van het seizoen. Zoals hoort bij het thema, verliep het gesprek totaal niet volgens plan. We kwamen op groepsdenken, de stelligheid op (sociale) media, de emancipatie van de twijfelaars.

En tegen het eind hadden we het over het belang van echte gesprekken, van de dialoog. Welke vraag zouden we dan willen stellen in zo’n gesprek? vroeg Polak ons. We kwamen allemaal met een idee. Maar misschien is dit wel de vraag die ik de volgende keer zou stellen in een gesprek: Wanneer was je onzeker over het oordeel van de ander?

De tweede aflevering van het Filosofisch Kwintet wordt uitgezonden op zondag 18 juli om 12.10 op NPO 1. Daarna is de uitzending beschikbaar op NPO Start.

Foto van de gasten in de studio.

Foto: Anna van Kooij

Hier lees je meer over de uitzending Hier lees je een interview met mij in het kader van de uitzending
Correspondent Ouderschap