Zo voelde het om tussen duizenden anderen te proberen het vliegveld van Kabul te bereiken Het nieuws is alweer verder gedenderd, maar laten we het niet vergeten: al die mensen die het vliegveld van Kabul probeerden te bereiken om de taliban te ontvluchten, in de laatste dagen dat de VS het vliegveld in de Afghaanse hoofdstad nog controleerden. Het verhaal dat mij het meest raakte, was dat van Ajmal. Terwijl deze Canadees-Afghaanse jongen, in het donker, in het water, urenlang tevergeefs met zijn paspoort staat te zwaaien naar een Canadese militair, hangt hij aan de lijn met schrijver Kirk Johnson uit Californië, die thuis op zijn slaapkamer zit. Johnson nam het geluid van de indringende ervaring op. (Thomas Oudman, correspondent Voedsel) This American Life: ‘Getting Out’ (Luistertijd: 15 minuten)
40 procent van de wereldeconomie beperkt nog steeds de eigendomsrechten van vrouwen Wegens gebrek aan informatie en veelvoorkomende illegale praktijken delft maar liefst 40 procent van de vrouwen in de wereld het onderspit als het gaat om het eigendomsrecht van onder andere land. Hier komt bij dat de kosten voor rechtsbijstand op veel plaatsen hoog zijn en dat de wachttijden bij de rechtbank vaak enorm lang zijn. In Kenia hebben overheden, kerken, ngo’s en radiostations de handen ineengeslagen om vrouwen te informeren en het belang van een gelijkwaardig eigendomsrecht te onderstrepen. Er is echter nog een lange weg te gaan. (Edivania Lopes Duarte, redactioneel projectmanager) Unbias the News: ‘What Stands Between Women and Their Inheritance Rights in Kenya’ (Leestijd: 10 minuten)
Olaf Scholz, de onopmerkelijke man die volgende maand bondskanselier van Duitsland kan zijn Olaf Scholz, lijsttrekker van de Duitse sociaaldemocratische partij SPD, verzet zich in dit brede vraaggesprek met The Guardian tegen het prestatiebegrip dat moderne westerse samenlevingen kenmerkt. Het is te veel iets voor hoogopgeleide goedverdieners, vindt hij. Ook hardwerkenden in andere beroepen verdienen Respekt, het sleutelbegrip van de SPD-campagne. Gebrek aan respect verklaart volgens de Duitse sociaaldemocraat het gevoel van niet-gezien worden bij partijen op uiterst rechts in landen als de VS, het VK en ook Nederland. Scholz, die zijn partij in de afgelopen maanden gestaag naar de koppositie in de peilingen heeft opgestuwd, houdt ook een hartstochtelijk pleidooi voor meer Europese samenwerking en belastingmiddelen voor de EU om achterblijvende economieën te steunen. (Marc Chavannes, correspondent Politiek) The Guardian: ‘Olaf Scholz: ‘Merit in society must not be limited to top-earners’’ (Leestijd: 10 minuten)
De ecologische crisis is ook een spirituele crisis, zegt deze schrijver De Brits-Amerikaanse auteur Jeremy Lent schreef onlangs een boek over ‘interconnectedness’: het inzicht dat alles met elkaar verbonden is en dat het leven op aarde één groot ecosysteem vormt. In dit interview noemt hij een paar boeiende dingen die tot nadenken stemmen. Zo zegt hij: ‘Mensen zijn bezig met groene technologie en werken aan een circulaire economie. Dat zijn allemaal goede dingen, maar het zijn oppervlakkige correcties voor een onderliggend probleem, namelijk het dominante wereldbeeld.’ Lent stelt dat er geen essentieel onderscheid is tussen wetenschap en spiritualiteit. Hij ziet de ecologische crisis ook als een spirituele crisis, ‘omdat die voortkomt uit de manier waarop ons dominante wereldbeeld de relatie tussen de mensheid en de rest van het leven op aarde ziet’. (Emy Demkes, correspondent Kleding) Vrij Nederland: ‘Ecologisch denker Jeremy Lent: ‘Ons verbonden voelen is het meest zinvolle in het leven’’ (Leestijd: 20 minuten, gratis proefabonnement vereist)
De Afghaanse paradox: de stad huilt om haar vrijheid, het platteland hunkert naar een einde aan twintig jaar conflict Woonachtig in het Westen is het makkelijk om te zeggen dat vrijheid een belangrijker principe is dan veiligheid. Maar wie de voorbije twintig jaar op het Afghaanse platteland leefde, liep permanent het risico slachtoffer te worden van een Amerikaanse droneaanval op nabije talibanstrijders of een onfortuinlijke schermutseling met westerse soldaten op de grond. Een conventioneel leger als dat van de VS of Rusland kan steden per definitie beter beschermen dan dorpen en akkers, waar de guerillatactieken van de taliban militaire controle onmogelijk maken. De herovering van Afghanistan door de taliban is een grote paradox, schrijft journalist Anand Gopal: de verworven vrijheden sinds 2001 worden in de steden ongedaan gemaakt door het fundamentalistische bewind, maar door het verdwijnen van vuurgevechten en luchtaanvallen is de veiligheid in de provincies aanzienlijk groter. (Riffy Bol, algemeen redacteur) The New Yorker: ‘The Other Afghan Women’ (Leestijd: 50 minuten)