Het was een weinig subtiele samenloop van omstandigheden: in de week van dodelijke bosbranden rondom de Middellandse Zee en een (nog onofficieel) nieuw Europees hitterecord van 48,8 graden op Sicilië, verscheen het langverwachte nieuwe rapport van VN-klimaatpanel IPCC.

Het rapport bevestigt opnieuw dat er een bijna lineair verband is tussen onze uitstoot en de uiteindelijke temperatuur op aarde. Het klinkt misschien vreemd, maar dit is goed nieuws. Het betekent dat de mens zelf in de hand heeft hoe warm het op aarde wordt, oftewel hoeveel schade we onszelf en de generaties na ons nog gaan berokkenen.

Het klimaatpanel is glashelder: als we de uitstoot snel naar nul brengen, beperken we de opwarming tot minder dan 2 graden. We moeten het IPCC-rapport dus lezen als De komende tien jaar zijn cruciaal: hoe langer we wachten met het verminderen van de uitstoot, hoe lastiger het wordt de klimaatdoelen nog te halen.

Demissionair premier Mark Rutte liet in een reactie weten dat hij met Nederland ‘nummer één in de Olympische Spelen van het klimaat’ wil worden. Die retoriek slaat de plank mis: voor de aanpak van klimaatopwarming is juist samenwerking nodig (en publiek). Maar we kunnen hem nu op zijn minst aan zijn inzet houden. Tijdens de kabinetsformatie die komende week verder gaat, en tijdens de klimaattop in Glasgow in oktober. Het is weinig subtiel, maar de leefbaarheid van de aarde staat op het spel.

Verder deze week op De Correspondent:

De aarde is door menselijk handelen al 1,1 graad opgewarmd en overal zijn de gevolgen merkbaar – de conclusies van het VN-klimaatpanel IPCC zijn niet mals. En we zijn er nog lang niet: de opwarming kan deze eeuw oplopen tot 5 graden. Dat hangt af van één factor: de mens. Klimaatjournalist Rolf Schuttenhelm analyseert de belangrijkste inzichten uit het rapport.

Het IPCC heeft vijf toekomstpaden voor ons uitgestippeld. Welke gaan we kiezen? Analyse: Leestijd: 12 – 17 minuten

Een schimmelziekte dreigt de banaan uit te roeien. Dat komt door hoe ons voedsel wordt geproduceerd, laat de Deense journalist Thomas Hebgaard zien. En dat kan anders.

Ook bananen hangt een pandemie boven het hoofd. De enige uitweg: een ander voedselsysteem Analyse: Leestijd: 8 – 10 minuten

Goedkope kledingstukken reizen de hele wereld over om voor luttele euro’s in ons bezit te komen. Zonder de container zou dat niet mogelijk zijn geweest, en zou de hele kledingindustrie (inclusief onze garderobes) er heel anders uitzien. Correspondent Kleding Emy Demkes vraagt zich af: hoe is dat zo gekomen?

Je kledingkast zonder de container: leger, duurder, duurzamer Analyse: Leestijd: 9 – 12 minuten

Zelfs de kalmste mensen kunnen in opgefokte monsters veranderen zodra ze de weg op gaan. Waar komt die road rage vandaan en vooral: wat kun je eraan doen? Correspondent Verkeer & Mobiliteit Thalia Verkade stapte in de auto met een superervaren rijinstructeur en leerde: kijk door het glas, rubber en blik heen en zie de mens.

Op de weg is iedereen een hufter – behalve jij Reportage: Leestijd 17 – 22 minuten

Correspondenten Nina Polak en Lynn Berger spraken met arts en filosoof Machteld Huber, die pleit voor een positieve benadering in de gezondheidszorg. Wat als we niet alleen kijken naar wat iemand na een diagnose niet meer kan, maar ook naar wat nog wél? Haar ideeën winnen snel terrein.

Gezond leven? Deze arts zet op z’n kop wat dat betekent Interview: Leestijd: 9 – 12 minuten