De belangrijkste technologische doorbraken van 2014 Normaal gesproken hou ik niet zo van dit soort lijstjes, maar voor de Technology Review maak ik graag een uitzondering. In dit mooi vormgegeven themanummer kijkt de Technology Review onder andere naar landbouwdrones, brain mapping, chips die naar het brein zijn gemodelleerd, het veranderen van genen, privacyvriendelijke smartphones en soepele robots. Het goede van Technology Review is dat de schrijvers verder kijken dan de blingbling van de gadgets, maar ook ingaan op de ethische aspecten van technologie. Een aanrader dus voor als je weer even bij wilt zijn wat er nu speelt in de wetenschap. Ik vond vooral het verhaal over ‘neuromorphic chips’ erg interessant. (Dimitri Tokmetzis) 10 Breakthrough Technologies of 2014 (20 minuten)
De stand van zaken in het financiële hart van Londen Het is alweer vijf jaar geleden dat de Londense City zijn laatste kapitaalinjectie ontving. In 2009 werden de banken met 38 miljard pond belastinggeld geherkapitaliseerd. Voor dat bedrag hadden 70 ziekenhuizen gebouwd kunnen worden. En die 38 miljard pond was nog een schijntje vergeleken met de in totaal 334,5 miljard pond die het financiële bestel uit de belastingportefeuille trok om na de val van Lehman Brothers niet het einde van het kapitalisme te hoeven inluiden. The Guardian pakt uit met een rondgang langs critici en betrokkenen om te peilen hoe het nu gaat met de ‘masters of the universe’ in het zakenhart van Europa. Let op het Nederlandse tintje: Joris Luyendijk komt voorbij en ABN Amro wordt als hét bewijs opgevoerd dat de Britse centrale bank wegkwam met moord, daar het niet ingreep toen RBS de bank vlak voor het klappen van de markt overnam. (gastcorrespondent Lucien Hordijk) An insider’s guide to the city of London (35 minuten)

Glamoureus fotodagboek De mode- en reclamefotograaf Quentin de Briey onderhoudt sinds 2009 ‘The Other Day’, een dagboekachtige Tumblr met daarop foto’s uit zijn dagelijks leven. Omdat hij mode- en reclamefotograaf is, ziet dat dagelijks leven er behoorlijk glamoreus uit, met knappe vrienden in mooie huizen en eindeloze tripjes naar exotische oorden. Zijn vriendin Steffy maakt ook regelmatig haar opwachting: zij wordt door De Briey neergezet als een kettingrokende schoonheid die zeer spaarzaam is met haar lachjes. Deze week poste De Briey zijn duizendste foto, waarop hij, bij hoge uitzondering, zelf te zien is ? afgeschermd door een camera en een naakte Steffy, dat dan weer wel. The Other Day lijkt superintiem, maar de snapshotlook en het vele bloot werken misleidend. Want hoe lang je ook naar beneden scrolt, uiteindelijk ben je toch niets wijzer over Quentin, Steffy en wat er in hen omgaat ? en precies dat maakt dit koffietafelachtige blog zo fascinerend. (Lynn Berger) The Other Day (meer dan 1.000 foto’s)

Nederlanders over ‘hun’ asielzoekers De VPRO geeft jonge filmmakers een onlineplatform onder de noemer ‘Dorst’. Zo leerden we bijvoorbeeld het onvolprezen duo ‘De Snijtafel’ kennen. (Kent u hen nog niet? Zoek ze op! Gegarandeerd vermaak.) Deze week bracht het platform een korte film over Nederlanders en hun omgang met ‘het vluchtelingenprobleem’. Of eigenlijk: vijf korte films, die achter elkaar gemonteerd zijn. We zien boze Brabanders, die met potten en pannen te hoop lopen tegen de komst van asielzoekers naar hun dorp. We horen asielzoekers zelf, die op intieme wijze vertellen over de spullen die ze meenamen uit hun thuisland. Maar we horen ook twee twintigers tegenover elkaar verzuchten dat ze al die verhalen over vluchtelingen op hun tijdlijn intussen wel zat beginnen te worden. De vijf korte films samen geven een treffende schets van het Nederlandse asieldebat, waarbij opvalt dat de boze Brabanders de enige zijn die niet voor ironische of esthetische afstand kiezen maar de confrontatie met ‘het probleem’ aangaan. (Karel Smouter) Welkom in Nederland (20 minuten)

Hoe kijken kinderen tegen technologische vooruitgang aan? Op podcastkanaal The Organist luisterde ik een interview met regisseur Mike Mills (van de film Beginners, ook een aanrader). In zijn nieuwe documentaire vraagt hij kinderen die opgroeien in Silicon Valley hoe zij de toekomst zien. Apparaten zijn voor hen als een extra lichaamsdeel. Enthousiast vertellen ze hoe over een tijdje computers alles kunnen, zelfs hun vriendje zijn. Maar de vooruitzichten zijn niet alleen rooskleurig; het is treffend te horen hoe bezorgd en wijs deze kinderen (van acht tot elf jaar) zijn over milieu, ongelijkheid en menselijke interactie. De documentaire is tot 1 juli te bekijken op Vimeo, het wachtwoord is BELIEVER. (Stagiair Daphné Dupont-Nivet) A Mind Forever Voyaging Through Strange Seas of Thought Alone (36 minuten)

Het beste van De Correspondent deze week