Beste,

Opeens moest hij de redder van de natie worden:

René Dullaart.

Een ‘simpel Rotterdams ziekenhuisinkopertje’, zoals hij zichzelf omschrijft, dat aan het begin van de coronacrisis de opdracht kreeg om miljoenen mondkapjes voor de zorg te regelen. De inzet: voorkomen dat ziekenhuizen hun deuren moesten sluiten.

Het probleem: waar haal je ze vandaan als de hele wereld op ze aast?

Met een blanco cheque van de overheid in zijn achterzak belandde Dullaart op een wildwestmarkt, vol oplichters, bendes én goedbedoelende handelaren die nog wel ergens een adresje voor mondkapjes kenden.

Ondertussen kwam op zijn WhatsApp de noodkreten van ziekenhuizen binnen.

‘Amphia, over twee uur hebben ze niks meer.’

‘Alle [ziekenhuizen in] Brabant nog steeds zorgwekkend.’

Het verhaal laat zien hoe kwetsbaar de toevoer van medische hulpmiddelen is als de wereldwijde vraag plotseling toeneemt, hoezeer de overheid in het duister tastte om de tekorten op te lossen, en hoezeer toeval het verloop ervan dicteerde. Want wat als Dullaart op 4 maart 2020 niet zijn mond had opengetrokken tijdens een spoedoverleg met het ministerie van VWS over de tekorten aan beschermingsmiddelen? 

Had iemand anders dan zijn rol gespeeld? Had er überhaupt iemand zijn rol gespeeld? En was het dan allemaal anders gelopen? 

Het verhaal geeft ook voor het eerst een gezicht aan de tot nu toe relatief onbekende mensen die aan de frontlinie van de crisis stonden — die van de ene op de andere dag hun doodgewone kantoorbaan zagen veranderen in één van een brandweerman zonder water. Geen idee wat ze moesten doen, behalve dan dat ze iets moesten doen.

Ik schreef dit verhaal samen met collega Michiel de Hoog. Heb je vragen aan René Dullaart? Hij gaat onder het verhaal graag met jullie in gesprek!

Waar ik ook heel trots op ben is die vormgevers Leon de Korte en Luka van Diepen samen met een team van developers bouwden voor Operatie Mondkapje.

Op deze site kun je niet alleen in één oogopslag zien hoe de mondkapjescrisis zich in Nederland ontvouwde, maar lees je ook alle verhalen die bij deze reconstructie horen en geven we de cruciale context om je te helpen begrijpen hoe de crisis in de begindagen verliep en wat we daarvan kunnen leren.

Neem vooral een kijkje, het resultaat is prachtig geworden.

Tot slot: ik was afgelopen zaterdag op NPO Radio 1 om te vertellen over dit bijzondere project.

Tot de volgende!

Anne