Collega Maurits over zijn pogingen om computertechnologie te doorgronden. Als tech-journalist moet je immers weten waarover je schrijft. Hij volgde een heftige vierdaagse Networkshop van het Berlijnse collectief The Critical Engineers. Gelukkig hoef je geen intensieve martelworkshops te volgen om meer over computertechnologie te leren.

Koop bijvoorbeeld een Raspberry Pi.

Dit is een zeer basale computer, iets groter dan een creditcard. Je kunt er een toetsenbord, muis, scherm en internetkabel op aansluiten. Uiteraard zit er een processor op die het rekenwerk verricht. Het geheugen is een SD-card, die ook in je digitale camera zit. Kosten: zo’n veertig euro.

En dat is het. Meer heb je als wannabe nerd niet nodig.

Professoren maakten zich zorgen om het programmeerniveau van hun studenten en bouwden deze kleine computer om ze vaardigheden bij te brengen

De Raspberry Pi is in 2006 ontwikkeld door enkele computerwetenschappers aan de Universiteit van Cambridge, Engeland. Ze maakten zich zorgen om het programmeerniveau van hun studenten en bouwden deze kleine computer om jongeren (kinderen en studenten) basale computervaardigheden bij te brengen. Maar de Raspberry Pi is voor iedereen handig.

De kracht van de Raspberry Pi is zijn eenvoud. Er is geen flitsende interface en je zal dus zelf code moeten typen om programma’s te installeren, verbindingen tot stand te brengen en programma’s opdrachten te geven. Die code ziet er bijvoorbeeld zo uit:

vi /opt/piratebox/www/board/config.pl

/opt/piratebox/bin/timesave.sh /opt/piratebox/conf/piratebox.conf install

Het ziet er moeilijk uit, maar omdat er een enorme gebruikersgemeenschap is ontstaan, zijn er veel goede naslagwerken beschikbaar. Wie iets maakt, beschrijft doorgaans ook hoe hij of zij dat heeft gedaan. En al doende leer je dit soort commando’s en de werking van deze kleine computer begrijpen.

Samen knutselen met Okkipi

Sinds een paar maanden doe ik af en toe mee met het programmeerclubje Okkipi, opgestart door Douwe Schmidt die ook voor De Correspondent schrijft. Ongeveer eens in de maand komt aantal twintigers en dertigers bij elkaar om hun computervaardigheden bij te schaven door aan de Raspberry Pi te knutselen.

Zo ben ik op het moment bezig om een VPN op te zetten, een eigen beveiligde internetverbinding. Ik kan binnenkort overal met mijn smartphone via mijn beveiligde thuisnetwerk het internet op. Handig als ik van een gratis openbaar wifi-netwerk

En binnenkort wil ik van mijn Raspberry Pi een zogenoemde Op deze box kan iedereen die binnen het bereik van een door mij geïnstalleerde wifi-antenne anoniem documenten plaatsen en delen. Handig voor onze

Maar je kan nog zo veel meer doen.

Je eigen opzetten bijvoorbeeld, zodat je activisten en journalisten helpt anoniem te surfen.

Of je bouwt je eigen smartphone (en ja, het design vereist nog wat denkwerk).

YouTube
De ‘Pi-phone’.

Of sluit je wc aan op het internet. In onderstaand filmpje heeft computerhobbyist zijn Raspberry Pi aan een aantal sensoren in zijn wc gekoppeld. Die houdt bij wanneer er wordt doorgetrokken en of het wc-papier op is.

YouTube
Zit nooit meer zonder wc-papier.

Bouw een lamp die gesprekken kan opvangen. Deze Raspberry Pi-gebruikers verstoppen het computertje, voorzien van een microfoon, in een simpele stalamp en zetten die op een openbare plek neer, bijvoorbeeld in een coffeeshop. De Raspberry Pi vangt de gesprekken op en zet fragmenten op Twitter.

Vimeo
Denk wel even na over de ethische aspecten a.u.b.

Of wat dacht je van een radiografisch bestuurbaar autootje dat je met kaasblokjes bestuurt?

YouTube
Het praktisch nut is niet zo groot, maar het experiment evengoed geslaagd.

Dit zijn natuurlijk wat aparte toepassingen, maar ze geven mooi aan wat je met een Pi kunt doen en hoe gebruiksvriendelijk ze zijn. Wat dat betreft is de gedachte van de ontwerpers geslaagd. Ontdoe computers van ondoordringbar technisch jargon en van onnodige high-tech toeters en bellen en je houdt de essentie over: leerzaam en creatief plezier.

Bezoek ook eens de leuke site van de Raspberry Pi-stichting. Op de site van de Raspberry Pi-stichting vind je leuke verhalen, maar ook veel achtergrondinformatie over de minicomputer. Een goed startpunt als je ermee aan de slag wilt. Lees verder We begrijpen onze technologie niet (en daar kun je wat aan doen) Van een grammofoonplaatspeler begreep iedereen hoe het apparaat werkte. Maar van een smartphone? Of het internet? We worden omringd door technologie waarvan bijna niemand de werking doorgrondt. Laat staan de politieke en economische machtstructuren erachter. Op de vierdaagse Networkshop deed ik een poging daar verandering in te brengen. Een verslag. Lees hier het artikel van Maurits terug.