Volgens sommigen is dit de laatste kans. Lukt het wereldleiders niet om tijdens de 26ste klimaattop in Glasgow, COP26, tot verregaande toezeggingen te komen, dan wordt het heel lastig om het tij nog te keren.
De inzet van de conferentie, die zondag begint, zijn de doelstellingen en beloftes die tijdens het klimaatakkoord van Parijs in 2015 gemaakt zijn om ruim onder 2 graden opwarming te blijven. Die worden geëvalueerd én kunnen verder worden uitgebreid met concrete maatregelen.
Want hoewel klimaatverandering sinds de allereerste klimaattop drie decennia geleden van bijzaak naar hoofdzaak is gegaan, wordt er nog altijd te weinig gedaan om een verdere opwarming van de planeet tegen te gaan.
De komende weken komen meer dan 190 wereldleiders bij elkaar in Schotland, samen met onderhandelaars, regeringsvertegenwoordigers, bedrijven, burgers en activisten. De nadruk zal deze dagen liggen op: invoering, invoering en invoering.
Zonder adequate maatregelen zullen de concrete gevolgen waar we nu al mee te maken hebben – denk aan de weersextremen van afgelopen zomer – nog veel vaker en heviger voorkomen.
COP26 zal de komende tijd in (nieuws)media, op socialemediakanalen en in actualiteitenprogramma’s het gesprek domineren. Wie moet je volgen voor nieuws en achtergrond? Waar moet je zijn voor vlijmscherpe opinies of de betere gesprekken? Wij hebben een aantal lees- en volgtips voor je op een rij gezet.
5 artikelen om te lezen voor de top begint
‘Deze negen grafieken vertellen het verhaal van het klimaat het best (met de VN-top in Glasgow voor de deur)’ ‘Op de klimaattop in Glasgow zal het draaien om: redden wat er te redden valt. Hoe hard het gaat met de opwarming, maken deze negen grafieken in een keer duidelijk’, schrijft wetenschapsredacteur Maarten Keulemans in De Volkskrant. ‘COP26 climate summit: A scientists’ guide to a momentous meeting’ ‘Ondanks 30 jaar klimaatdiplomatie zijn er dringende en agressieve maatregelen nodig om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen.’ Het wetenschappelijke tijdschrift Nature legt uit hoe succes eruitziet en wat er op het spel staat. ‘Bad future, better future’ The New York Times maakte een mooie mediaproductie over klimaatverandering en wat ertegen te doen is – gericht op kinderen. ‘COP26 on climate: Top priorities for Africa’ Het Afrikaanse continent is verantwoordelijk voor slechts 4 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, maar is wel een van de meest kwetsbare voor klimaatverandering. In dit artikel van de Verenigde Naties lees je wat de prioriteiten van Afrika zijn gedurende COP26. ‘Climate change: Vulnerable nations call for emergency pact’ In dit verhaal van de BBC lees je waarom verschillende Afrikaanse, Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen (waar de opwarming nu al rampzalige gevolgen heeft) een ‘noodpact’ hebben afgesloten.Mensen/media om te volgen tijdens COP26
Twitteraars (voor het laatste nieuws en individuele opinies)
Rolf Schuttenhelm Journalist gespecialiseerd in klimaat. Maarten Keulemans Wetenschapsredacteur bij de Volkskrant. Elizabeth Kolbert Amerikaanse journalist, auteur en commentator over milieuactivisme voor het tijdschrift The New Yorker. Damian Carrington Milieuredacteur bij The Guardian. David Wallace-Wells Schrijft voor New York Magazine over klimaat. Fiona Harvey Milieuredacteur bij The Guardian.Liveblogs/video (de laatste ontwikkelingen op een rij)
NRC Liveblog Laatste nieuws over ontwikkelingen in aanloop naar de internationale klimaattop in Glasgow. COP26.TV Een nieuw informatiekanaal dat ‘een ander perspectief biedt dan mainstream media’, waaronder het perspectief van de zuidelijke landen. De Britse zoöloog en schrijver George Monbiot, bekend om zijn ecologisch en politiek activisme, is een van de initiatiefnemers.Blogs (voor analyses en achtergronden)
Bart Verheggen Klimaatwetenschapper en docent aan Amsterdam University College. World Resources Institute Een internationale niet-gouvernementele organisatie die op onderzoek gebaseerde voorstellen doet voor een duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen, als basis voor economische vooruitgang en menselijk welzijn.Nieuwsbrieven (voor je dagelijkse portie klimaatnieuws)
The Independent Klimaatnieuwsbrief om dagelijkse updates te ontvangen die rechtstreeks door een team journalisten ter plaatse worden verzonden. Climate Unspun Een gratis nieuwsbrief over COP26 en klimaatverandering. Gehost door journalisten ter plekke.Instagramaccounts (voor het jongere(n) perspectief)
Greta Thunberg Klimaatactivist. COP26 Het officiële account van de klimaattop. Elizabeth Wathuti Milieuactivist.Podcasts (ver de breedte en diepte in)
China Global Over China’s groene beloftes en ambities. The Guardian De wetenschapspodcast van The Guardian zal gedurende de klimaattop dagelijks verschijnen, en ingaan op de wetenschap achter de afspraken die gemaakt worden.Met dank aan Josta van Bockxmeer, Ruben Mersch en Riffy Bol voor een deel van de volgtips!
…dit verhaal heb je gratis gelezen. Maar het maken van dit verhaal kost tijd, geld en energie. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping, verbinding en optimisme brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Steun ons en doe mee!