Luisteraars! Vol verwachting klopte ons hart voor het nieuwe regeerakkoord, maar dat kwam te laat voor deze podcast. Dus de powerduiding is voor de volgende keer. Dit keer: een schraappodcast over van alles en nog wat.

Zoals: winst bij de Raad voor de Journalistiek voor Jesse. Hij was door de eigenaar van gastouderbureau Dadim gedaagd vanwege zijn boek Zo hadden we het niet bedoeld. Hem werd verweten journalistiek onzorgvuldig, tendentieus en feitelijk onjuist te berichten over dit gastouderbureau. De raad oordeelde dat hij dit niet had gedaan. Het is aanleiding voor een korte rant van Jesse over wat zich rondom de publicatie van zijn boek allemaal heeft voltrokken. Want dat was toch wel hoogst merkwaardig.

En verder: Rutger was op tournee in de Verenigde Staten en heeft daar enkele loeiend rechtse boekjes gelezen.

Zoals Skin in the Game van Nassim Nicholas Taleb. Taleb brengt een lofzang aan mensen die de de consequenties dragen van hun acties. Best een interessante bril om de wereld door te bekijken: hoe serieus moet je iemand nemen als die niks heeft te verliezen als die het mis heeft? Denk bijvoorbeeld aan van die podcasts met overmoedige mannen die over van alles en nog wat een mening hebben, maar verder toch nergens wezenlijke verantwoordelijkheid voor dragen. Geweldig boek, aldus Rutger.

En dan: Peter Thiels boek Zero to One. Een boek over hoe je een start-up groot maakt. Peter Thiel is een enge kapitalist die op Trump stemt, dus het is een beetje atypische lectuur, maar Rutger adviseert: lees nou gewoon eens zo’n boek. Het zijn praktische wijsheden die niet alleen leerzaam zijn voor ondernemers, maar ook voor wereldverbeteraars.

Tot slot: nog wat smakelijke parlementaire anekdotiek uit het boek Macht der gewoonte van Carla Hoetink. Wist u bijvoorbeeld dat men in de jaren vijftig en zestig geen Kamervragen mocht stellen op grond van slechts berichten uit de krant? Nou, bij deze!

Leesvoer bij deze aflevering:

Tienduizenden gedupeerden, maar geen daders: zo ontstond de tragedie achter de toeslagenaffaire Tienduizenden ouders moesten gigantische bedragen aan kinderopvangtoeslag terugbetalen, met desastreuze gevolgen.

Dit is het eerste deel van het verhaal achter de toeslagenaffaire: een ontluisterende tragedie die de schadelijke dynamiek tussen politiek en media blootlegt. Vrijwel iedereen – ministers, Kamerleden, ambtenaren, journalisten – deed wat je van ze zou verwachten, en juist daardoor liep alles mis.
Bekijk het boek hier

Meer luisteren:

Hoe de compensatieregeling voor gedupeerden van de toeslagenaffaire uit de hand loopt In deze aflevering van De Rudi & Freddie Show: de compensatieregeling voor gedupeerde ouders van de kindertoeslagenaffaire. Onder politieke druk dijt deze regeling steeds verder uit en wordt het begrip ‘gedupeerde’ steeds verder opgerekt. Er is inmiddels 5,2 miljard euro voor uitgetrokken – al tien keer meer dan voorzien. Luister het gesprek hier terug