Beste,

De escalerende oorlog in Oekraïne toont de noodzaak van een versnelde energietransitie aan, maar Rutte IV verlaagt in reactie daarop de energiebelasting en accijns op olie, wat feitelijk een aansporing is om er méér van te gebruiken. Extra poen voor Poetin.

Het deed me denken aan een citaat van de bioloog Bill Mollison: ‘Kwaadaardigheid is rigoureus toegepaste stompzinnigheid.’

In Duitsland hadden ze na de invasie maar drie dagen nodig om een historische ommezwaai aan te kondigen in hun defensiebeleid. Die snelheid deed me denken aan de Duitse reactie op een baanbrekend klimaatvonnis in april 2021, toen het grondwettelijk hof tot de conclusie kwam dat de Duitse klimaatwet deels in strijd was met de grondwet. Destijds had Berlijn een week nodig om het nationale klimaatdoel op te schroeven van 55 naar 65 procent minder uitstoot in 2030.

En hier? Hier ging het na de Russische invasie vooral over resulterend in die En nadat het Nederlandse klimaatbeleid in 2015 als onvoldoende werd bestempeld door de rechter, duurde het vijf jaar voor er een beetje actie werd ondernomen.

In dit weekend hoorde ik iemand zeggen dat je intelligentie kunt afmeten aan hoe mensen reageren op nieuwe informatie. Wat dat betreft is de Nederlandse reactie op recente gebeurtenissen veelzeggend. Oliedom.

Terwijl: dit is het moment om je kop erbij te houden en te laten zien waar je als land voor staat en waar je naartoe wilt, in de talkshow M. De eerste prioriteit van de regering zou energiebesparing moeten zijn. Het kabinet zou ook de koppeling moeten maken met andere crises, zoals die van het klimaat en stikstof, om te zoeken naar ingrepen die op meerdere dossiers logisch zijn, schreef ik in

Dit kan nog steeds een hele mooie eeuw worden

Klimaatbeleid had altijd al een geopolitieke component, het droeg altijd de belofte in zich van verminderde afhankelijkheid van perfide regimes. Nu ziet iedereen de waarde daarvan. Hoe angstaanjagend dit moment ook is, snellere verduurzaming biedt een enorme belofte. En het is niet te laat om klimaatverandering aan te pakken, schreef ik in een wat langere bespiegeling op de staat van het klimaat:

Goed nieuws over het klimaat Veel mensen denken dat de mensheid gedoemd is. De publicatie van ieder nieuw klimaatrapport wakkert de wanhoop aan. Maar je hoeft maar een paar jaar terug te blikken om te zien dat groene vooruitgang heel snel kan gaan. Lees het artikel hier.

Waarom ik die groene belofte weer zo helder zie: ik heb net een actuele editie van mijn boek Hoe gaan we dit uitleggen gemaakt. Vanaf vandaag ligt de nieuwe versie Het actualiseren van mijn boek uit juni 2019 bracht me veel helderheid en optimisme. Want alle groene ontwikkelingen die ik toen beschreef, zijn sterker geworden.

In mijn boek laat ik zien dat de overstap naar duurzaamheid een verhaal van vooruitgang is, waar politici met de borst vooruit voor zouden moeten pleiten. Juist nu. Vandaag rond de klok van 11.00 uur vertel ik erover bij Spraakmakers op NPO Radio 1.

Ik hoop dat je meeluistert en -leest.

Tot de volgende,

Jelmer

Mijn nieuwsbrief in je mail ontvangen? Als correspondent Democratie & Klimaat onderzoek ik hoe we de aarde leefbaar én onze democratie in stand houden. Schrijf je hier in!

P.S. Wat ik erg leuk vind: een paar aanbevelingen voor de Engelse versie van mijn boek staan nu ook op de Nederlandse achterflap, zoals deze van klimaatjournalist David Wallace-Wells: ‘Mommers laat zien hoe we de wereld opnieuw kunnen uitvinden.’ Dus, waar wacht je op?