Als je op vakantie gaat, wil je niet dat het daar precies zo is als thuis. Op vakantie wil je het alledaagse leven even laten voor wat het is en al je verplichtingen als sneeuw voor de zon zien verdwijnen. Als het even kan, reizen we dan ook af naar plekken die zo min mogelijk lijken op onze dagelijkse realiteit.

En we zijn gewend dat we dat makkelijk kunnen regelen: tien minuten zoeken online en je hebt een ticket to the tropics

Maar, omdat het klimaat verandert, wordt het weer moeilijker te voorspellen en komen weersextremen vaker voor. Dus schijnt in de tropen lang niet altijd meer de zon als jij daar zin in hebt. En als jij verwacht te kunnen skiën in januari, kom je op de groene pistes van een (niet zo heel) koude kermis thuis.

Zit je lekker mee.

Dus regelen we die juiste (weers)omstandigheden zelf maar. De – soms bizarre – oplossingen die mensen verzinnen om tóch de vakantie van hun dromen te beleven, precies waar en wanneer zij daar zin in hebben, fascineren de Oostenrijkse fotograaf Reiner Riedler mateloos. Hij legde in vakantieparken overal ter wereld vast hoe vakantiegangers zich volledig overgeven aan replica’s van de beleving die ze het liefst hadden gehad.

Zo zien we hoe mensen op een zelfgemaakt zandstrand onder een grote koepel liggen te bakken – niet onder de zon, maar onder gigantische lampen. Of in een handgemaakte grot onder infraroodlicht, op ligbedjes met uitzicht op een tropisch behangetje.

Riedlers foto’s verraden de verlangens en dromen van vakantiegangers, waarvoor in het dagelijks leven geen ruimte is. Daarnaast geeft hij ons een voorproefje van de vakanties van de toekomst, waarin steeds grotere kunstgrepen nodig zijn om onze vastgeroeste gewoontes mogelijk te maken.

Wil je meer werk bekijken van Reiner Riedler?

Meer kijken?

Infographic: een extreem warme winter met groene skipistes is straks geen nieuws meer Dit jaar begon veel warmer dan je van januari zou verwachten, blijkt uit onderzoek van het KNMI. Is dit het nieuwe normaal? In beeld: een voorbode van een sneeuwloze toekomst. Ga naar dit artikel Zo ziet Nederland eruit door het raam van een moskee Wie de fotoserie New Dutch Views van Marwan Bassiouni bekijkt, waant zich midden in de moskee en kijkt uit op onmiskenbaar Hollands landschap. De beelden laten zien dat twee werelden die zo vaak met elkaar in contrast geplaatst worden, in werkelijkheid allang versmolten zijn. Ga naar dit visueel essay