Dit bereikten we in juli dankzij jullie steun
Elke maand delen wij onze hoogtepunten met jullie. Juli stond in het teken van journalistiek over mensen die een positieve bijdrage aan de maatschappij leveren, een bijzondere productie over omgaan met het koloniale verleden en de start van een theatertournee. Plus: een cadeautje voor alle leden!
Wij geloven in constructieve, verdiepende journalistiek. Net als jij willen we niet alleen weten wat er schuilgaat achter de berichten die we zien in het nieuws, maar ook snappen hoe we de grootste problemen van onze tijd kunnen oplossen.
Het is daarbij belangrijk om te laten zien wat wél lukt. Veel nieuws focust zich immers op negatieve uitzonderingen en conflict; wij willen juist grip bieden en een licht laten schijnen op positieve ontwikkelingen. Een invloedrijk jaarlijks rapport over de journalistiek van nieuwsorganisatie Reuters laat zien dat steeds meer nieuwsconsumenten op zoek zijn naar dit soort constructieve journalistiek.
Hoe meer mensen in aanraking komen met onze verhalen, hoe groter de impact van onze journalistiek is. Het zou daarom fantastisch zijn als je ons helpt om onze journalistiek verder te verspreiden.
Vanaf deze week kun je daarom als lid van De Correspondent gratis een maandlidmaatschap weggeven aan wie je maar wilt én hoe vaak je maar wilt (ja, onbeperkt!).
Heb je vrienden, collega’s of mensen in je familie die ook een medicijn tegen de waan van de dag kunnen gebruiken? Stuur ze dan nu jouw persoonlijke code, die je op deze pagina kunt vinden.
Journalistiek over mensen die het verschil maken
Over constructief gesproken: je kunt over een duurzame wereld nadenken, of je kunt het gewoon doen. Dat dachten ecologen Doina en Pieter, die de academische wereld inruilden voor een eigen tuinderij.
In een interview met correspondent Voedsel Thomas Oudman vertellen ze dat wetenschap geen simpele en praktische antwoorden geeft op de vraag wát duurzame landbouw is. Daarvoor is de natuurlijke wereld veel te complex.
Voor duurzame landbouw moet je met je poten in de klei staan, harde keuzes maken in een wereld vol vragen – en héél veel schoffelen.
Het verhaal van Doina en Pieter is onderdeel van onze zomerserie ‘De Betrokkenen’, waaraan verschillende correspondenten meewerken. Terwijl het nieuws vaak gevuld is met berichten over ‘afgehaakten’ en ‘onverschilligen’, zijn er in werkelijkheid juist heel veel mensen die actief iets doen om een verschil te maken. In De Betrokkenen geven we deze mensen een podium. Je kunt de serie hier volgen en een seintje per mail krijgen bij een nieuwe aflevering.
Omgaan met het koloniale verleden
Wanneer het over Nederlands koloniale verleden gaat, gaat het vaak over ‘herstel’. ‘Na erkenning en excuses mogen we samen werken aan heling, verzoening en herstel’, zei koning Willem-Alexander bijvoorbeeld op Ketikoti in 2023. Maar wat betekent ‘herstel’ precies?
In de binnenlanden van Suriname vond correspondent Phaedra Haringsma een deel van het antwoord op die vraag. Hier stapte ze vorig jaar in de voetsporen van haar opa, die in de jaren zestig als districtscommissaris meewerkte aan de bouw van een stuwdam. Die stuwdam zorgde voor elektriciteit in een groot deel van Suriname, maar zorgde ook voor de ontheemding van duizenden marrons.
Toen Phaedra haar opa vlak voor zijn overlijden sprak, had hij spijt van zijn aandeel in deze geschiedenis.
In een ontroerende podcast en longread neemt Phaedra je mee naar het binnenland van Suriname. Aan de hand van de verhalen van haar opa en andere getuigen en hun nazaten, vertelt ze welke pijnlijke koloniale tragedie hier heeft plaatsgevonden, en hoe die nog altijd haar sporen achterlaat. En doet ze een poging om die belangrijke vraag te beantwoorden: hoe ziet herstel eruit?
Phaedra vertelde haar verhaal in het kort ook in deze veel gedeelde video. Daarmee bereikte ze de afgelopen weken honderdduizenden mensen, ook doordat onder anderen Akwasi de video deelde.
De kloof tussen hoopvolle en hooploze Nederlanders dichten
Sinds twee jaar kantelt publicist en onderzoeker Tim ‘S Jongers op De Correspondent onze blik op armoede. Zo rekent hij af met grote mythes, zoals dat armoede simpelweg een gebrek aan geld is.
Tim bundelde zijn inzichten in het boek Armoede uitgelegd aan mensen met geld. Het boek is inmiddels meer dan 25.000 keer (!) verkocht – dank aan alle mensen die het lazen! Vanwege dit succes kunnen we nu met trots delen dat Tim zijn kennis verder gaat verspreiden middels een theatertour.
Hij hoopt hiermee stukje bij beetje de kloof tussen welvarende, hogeropgeleide en gezonde Nederlanders en zij die dat niet zijn te overbruggen. Wat moeten hoopvollen weten over armoede? En wat zie je als je door de ogen van hooplozen kijkt? Uit internationaal onderzoek en experimenten door het hele land blijkt dat hun ervaringskennis verrassende en uiterst effectieve armoedebestrijding oplevert.
Benieuwd naar Tims tour? Hier vind je meer informatie.
Nog meer goed nieuws: Armoede uitgelegd aan mensen met geld staat ook op de longlist van de PrinsjesBoekenprijs 2024, de prijs voor het beste politieke boek. De winnaar wordt op vrijdagochtend 13 september in de Eerste Kamer bekendgemaakt.
Moet ons denken over intelligentie op de schop?
Wij vinden het erg fijn als correspondent Onderwijs Johannes Visser op de redactie is – zijn humor is ongeëvenaard – maar we zijn ook blij dat hij de afgelopen maanden vaker buitenshuis te vinden was.
Hij bezocht een hoveniersopleiding, een bakkerij en een school voor praktijkonderwijs. Niet voor de broodjes of een nieuwe plantenhobby, maar om ons maatschappijbeeld over ‘praktische’ beroepen en opleidingen tegen het licht te houden.
Volgens (inmiddels) oud-minister voor Onderwijs Robbert Dijkgraaf wordt daaraan nog steeds een lagere status toegekend. In plaats van als een ladder van ‘laag’ naar ‘hoog’ ziet Dijkgraaf het onderwijsstelsel liever als een waaier waarin verschillende opleidingen gelijkwaardig naast elkaar staan.
Een mooi streven, maar makkelijker gezegd dan gedaan. Onderwijs is volgens Johannes immers doordrenkt van hiërarchisch denken. Daarom ging hij op pad om Dijkgraafs waaierdenken kritisch tegen het licht te houden, maar ook om te zien wat er nodig is om van ons hiërarchische, negentiende-eeuwse maatschappijbeeld af te komen.
Hier vind je twee van zijn recente – vaak gedeelde en gelezen – stukken:
Fan van Johannes’ werk? Deel dan vooral zijn stukken, zodat meer mensen in aanraking kunnen komen met zijn journalistiek. Wij hebben geen paywall; dankzij onze betalende leden kunnen we onze journalistiek op deze wijze verspreiden.
P.S. It’s coming home
Sinds 2022 speelt De Correspondent jaarlijks een voetbaltoernooi tegen Follow the Money. Dit jaar sloot ook Vrij Nederland aan.
In de vorige editie werden we nog genadeloos afgedroogd door onze aartsrivalen. En ook dit jaar leek het weer mis te gaan. Veteranen weten dat van Follow the Money eigenlijk maar één speler valt te vrezen: ‘Floor van Engagement’. Als vanouds sneed hun sterspeler door de verdediging. Maar na een tactische meesterzet – Simon van Teutem op Floor van Engagement – én doortastend spel van ontwerper Lin Ven wist De Correspondent het tij te keren: 4-2.
En zo kon de bokaal dit jaar terug naar de De Correspondent-redactie. Goal van het toernooi: het Michiel de Hoogje, een lange keepersbal op onze spits David Ramp, die hem met zijn teennagel het doel in wist te werken. Campioooooooneeeee!