Zo experimenteerden we in augustus met andere vormen – dankzij jullie steun

Elke maand delen wij, de hoofdredactie, onze successen met jullie. Augustus stond in het teken van het vergroten van ons bereik en onze impact, door te experimenteren met nieuwe vormen van journalistiek. En: een cadeautje voor al onze (niet-)leden.

Als je aan De Correspondent denkt, denk je misschien meteen aan lange artikelen. Nu maken we inderdaad graag diepgravende verhalen die je aan het denken zetten, en soms hebben we daar de ruimte voor nodig.

Maar: onze journalistiek is ook voor mensen die geen tijd hebben om stukken te lezen, of die simpelweg liever over de wereld leren door iets te kijken of te luisteren. Ook voor die mensen willen we graag een medicijn tegen de waan van de dag zijn.

Onze podcasts en video’s worden dan ook een steeds belangrijker onderdeel van ons journalistieke aanbod. We bouwen druk aan een vernieuwde audioplayer in onze app en hebben sinds kort een eigen videostudio waar correspondenten regelmatig hun lessen delen in toegankelijke video’s. 

Valentijn De Hingh over het ideaal van out and proud

Zo stond correspondent Valentijn De Hingh voor de camera in de maand van Pride om te reflecteren op het emancipatie-ideaal van ‘out and proud’: het idee dat je als lhbti+’er trots kunt zijn op je seksualiteit en identiteit, en die trots ook uitdraagt. Maar, constateert Valentijn, ‘out’ en ‘proud’ zijn is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Sommige mensen kiezen er bewust voor om hun queer-zijn niet openlijk uit te dragen, vanwege religie, achtergrond of conflicterende wensen binnen een relatie.

Wie zien we níét, als Pride zo gefocust blijft op ‘out’ en ‘proud’, vroeg Valentijn zich af in de videocolumn. Op het Instagram-account van De Correspondent

Toch liever lezen of luisteren? Valentijn schreef er ook een artikel over, dat tevens te beluisteren is als voorgelezen verhaal:

De virale video kreeg nog een mooi vervolg op waar Valentijn over haar werk mocht vertellen. Een mooie manier om haar inzichten op verschillende manieren te brengen, voor verschillende typen geïnteresseerden.

Correspondent Sanne Blauw over bed sharing

Ouders slapen met hun baby in bed – dat is van alle tijden. Maar tegenwoordig waarschuwen deskundigen: doe het niet, te riskant. Is dat terecht?

Correspondent Sanne Blauw dook in de wetenschap, sprak met (ervarings)deskundigen en schreef er een diepgravend artikel over.

Om niet-lezers ook te bereiken, maakten we er daarnaast een video van – te bekijken op ons Instagram-account. De video maakte veel los – voer voor een mogelijk vervolg op het thema. Je kunt de video

In Beeld: Rob Wijnberg in gesprek met Tim ’S Jongers

Zelf kroop ik, Rob, ook voor de camera voor een goed gesprek met correspondent Tim ’S Jongers, die het succesvolle boek Armoede uitgelegd aan mensen met geld, uitgegeven door De Correspondent, schreef.

In een diepgaand én gezellig gesprek spraken we over wat armoede is, wat Tim is bijgebleven van zijn leven in armoede en wat mensen mét geld niet begrijpen aan mensen met weinig te makken. Het gesprek werd vrij snel daarna gevolgd door een goed gesprek met nog een Tim, namelijk Tim Fransen, over wat er mis is met ons vooruitgangsgeloof en hoe een betere wereld begint bij minder geloven in vooruitgang.

Ik overweeg een serie: Rob spreekt Tim – te beluisteren en te bekijken bij De Correspondent.

Onze voorgelezen verhalen

Naast video’s lezen correspondenten veel van hun (grotere) stukken ook voor. We proberen dagelijks de voorgelezen versie van het belangrijkste verhaal van die dag te delen, zodat je altijd op de hoogte bent van de nieuwste diepgravende inzichten.

Luister bijvoorbeeld naar Maurits Martijn, die onlangs een fascinerend stuk schreef en voorlas over reclame, propaganda en fake news. En waarom we daar minder vatbaar voor zijn dan je zou denken.

Of naar Emy Demkes, die langsging bij een doe-het-zelfwerkplaats voor fietsen. Hier leerde ze: door zelf je spullen te repareren, ga je meer van ze houden.

Verhalen in meer vormen brengen

Onze ambitie is om de video en audio nog beter in onze app en op onze site te integreren, zodat je altijd gemakkelijk toegang hebt tot onze (audio)visuele verhalen.

Of je nu graag leest, kijkt of luistert – we hopen dat we onze journalistiek steeds vaker kunnen brengen op een manier die bij je past.

Wil je liever ‘gewoon’ blijven lezen? Geen zorgen, want we blijven dagelijks artikelen delen zoals je van ons gewend bent. Heb je bijvoorbeeld dit onderzoeksartikel van topauteur Ed Yong over chronische vermoeidheid al gelezen?

Of deze analyse van Frans Leijnse, over hoe topambtenaren managers zonder uitzonderlijke deskundigheid werden?

Tot de volgende!

Rob Wijnberg (hoofdredacteur) en Maaike Goslinga (adjunct-hoofdredacteur), ook namens Rosan Smits (adjunct)

PS. Wist je dat je als lid van De Correspondent gratis een maandlidmaatschap kunt weggeven aan wie je maar wilt

Liever deze update maandelijks in je inbox?