Wie De snijtafel, het online cultuurprogramma van Kasper C. Jansen en Michiel Lieuwma, voor het eerst bekijkt, denkt na afloop vrijwel zeker: wat heb ik nu precies gezien?

Is het satire? Kommaneukerij over taal? Cultuurkritiek?

Zelf laten ze dat het liefst zoveel mogelijk in het midden: De snijtafel is geen format. Het recept is wel altijd hetzelfde: twee jongens achter een tafel, die een fenomeen uit de populaire cultuur minutieus, woord voor woord, boodschap voor boodschap, on;ojhgtleden en bekritiseren. Liedjes bijvoorbeeld, of fragmenten uit tv-programma’s. Vaak hilarisch, altijd vlijmscherp. Een unieke en originele vorm van cultuurkritiek.

In deze eerste aflevering voor De Correspondent ligt overigens geen lied of tv-fragment op tafel, maar de uitspraak van de Amsterdamse rechter inzake het vermeende racistische karakter van Zwarte Piet. Een thema met een actueel tintje, want de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan kondigde vandaag nog aan in beroep te gaan tegen het vonnis.

Wie nog meer over De snijtafel wil weten, kan van het duo teruglezen. En voor wie het al kent, of zich liever laat verrassen, presenteren wij hieronder met trots de eerste aflevering van De snijtafel op De Correspondent.

YouTube
De snijtafel fileert: de rechtszaak tegen Zwarte Piet