Film De Correspondent valt in de prijzen

Video-correspondent Morgan Knibbe heeft een Zilveren Luipaard gewonnen op het prestigieuze Filmfestival van Locarno. Knibbe kreeg de prijs zaterdagavond uitgereikt door niemand minder dan Rutger Hauer. Hij wint de prijs in de categorie: ‘Regisseurs van morgen.’

De Correspondent was nog maar net van start, toen ik geattendeerd werd op een project van Morgan Knibbe. Knibbe was bezig met de opnames voor een documentaire over vluchtelingen, en uit zijn materiaal bleek dat hij een geheel andere aanpak had dan veel andere makers; een heel zorgvuldige cameravoering, die zijn beelden als het ware ‘schrijft’ en die in de plaats komt van interviews, commentaar en feitelijke mededelingen.

Ik bedacht me dat Morgan onmiddellijk naar Lampedusa moest, waar net een boot met vluchtelingen was vergaan. Ik zorgde voor een ticket en hij vertrok. Met zijn camera en z’n talent en ons vertrouwen in z’n tas. Een week later kwam hij terug, en begon meteen te monteren. Het resultaat was even verbluffend als ontroerend; Morgan Knibbes camera maakt je als kijker echt ooggetuige, maar is tegelijk heel geserreerd: het is niet ruw en ‘in your face,’ maar heel precies van blik en kadrering, en daarom onontkoombaar en onvergetelijk. De Zilveren Luipaard meer dan waard, wat mij betreft!

Kijk hier de uitreiking terug, vanaf minuut 16 En hier de prijswinnende documentaire
Correspondent Webdocumentaires