Vimeo

Ooit zijn alle dieren gered van de ondergang. Noach bouwde een Ark en nam alle diersoorten mee aan boord. Na de zondvloed zwierven ze weer uit over de aarde.

Mooi verhaal. Minder mooi: ieder jaar sterven volgens experts tussen de procent van de diersoorten uit. Een enorm verschil, wat weer te maken heeft met het feit dat we niet eens bij benadering weten hoeveel soorten onze planeet telt.

Hoe dan ook, als dit percentage betrouwbaar is moeten we volgens de meest conservatieve schattingen aannemen dat er ieder jaar tussen de tweehonderd en tweeduizend soorten verdwijnen. Van volkomen onbekende boomtorretjes tot de imposante .

De nieuwe Noach is een duo wetenschappers, hun Ark is een onderzoekscentrum in Californië. Oliver Ryder en Jeanne Loring hebben het plan opgevat om van lang geleden ingevroren huidcellen van dieren via stamceltechnologie ‘nieuwe dieren’ tot leven te wekken. Zo verslaat de wetenschap de natuurlijke loop der dingen.

Meer films over de toekomst?

Filmmakers Kel O’Neill en Eline Jongsma bezochten het centrum voor hun driedelige filmreeks 3 x Utopia. Ze hebben de afgelopen drie weken drie initiatieven gepresenteerd waarin mensen oplossingen zoeken voor bedreigingen van het bestaan. Soms ogen die oplossingen vreemder dan de bedreiging - maar ze geven ons reden tot overpeinzing.

Video: Hier worden kinderen voorbereid op een zombie-aanval Het is een rage in Portland, VS: kinderen leren overleven als zombies de aarde overnemen. In deel 2 van de video-serie over post-apocalyptisch denken bezoeken video-kunstenaars Kel O’Neill en Eline Jongsma zo’n zombiekamp. Bekijk hier de vorige film Mini-docu: Deze onderzoekers wonen al op Mars (bijna dan) Wat doen we als de wereld vergaat? Of de aarde te vol wordt? Een groep wetenschappers bereidt zich voor op de kolonisatie van Mars, want planeet aarde valt niet meer te redden. Deel 1 van een reeks mini-documentaires over het post-apocalyptische denken. Bekijk de eerste film hier