Dit weekend gaat in Oost-Oekraïne een wapenstilstand in, nadat Frankrijk, Duitsland, Rusland en Oekraïne afgelopen donderdag het ondertekenden. Iedereen hoopt dat de partijen zich eraan zullen houden, maar harde garanties zijn er niet. In de eerste uren na de ondertekening in Minsk waren er volgens persbureaus alweer elf doden aan Oekraïense zijde te betreuren.

Zo verging het Oekraïne in het jaar na de opstand Wat ging er ook alweer vooraf aan deze wapenstilstand? Eind november, toen de crisis een jaar bezig was, publiceerden we deze uitgebreide terugblik in beeld, tekst en geluid. Lees het verhaal van Floris Akkerman en Michiel Driebergen hier terug

Sinds de omwenteling op het in Kiev, staat Europa officieel aan de kant van de Oekraïense regering. Maar de situatie in Oekraïne bleek weerbarstig. Delen van de pro-Russische bevolking kwamen in opstand, eerst op de Krim, daarna meer oostwaarts. En na het neerschieten van vlucht MH17, stond de burgeroorlog ook hier echt op de kaart.

Kind van de rekening in dit conflict zijn de burgers in Oost-Oekraïne

Kind van de rekening in dit conflict zijn de burgers in Oost-Oekraïne. Bijvoorbeeld in de onafhankelijke provincie Donetsk. We weten erg weinig van hoe de oorlog hun dagelijks leven doorkruist. Filmmaker Jean Counet maakte daarom samen met zijn echtgenote Natalija Gnezdova voor De Correspondent een korte film, waarin hij dat leven ‘van alledag’ in beeld brengt.

Hij doet dat op een bijzondere manier, door ook de afstand die wij in West-Europa ten opzichte van Oost-Oekraïne hebben, voelbaar te maken: de film toont een oudere vrouw in Letland, die via Skype contact maakt met haar zus en haar dochter in Donetsk.

Er volgen twee intieme gesprekken, gelardeerd met beelden uit hun bestaan, die een schrikbarend portret van de oorlog opleveren. Zo leeft de familie al maanden in kelders – zonder werk en vaak zonder elektriciteit en water, omdat het Oekraïense leger dergelijke basisvoorzieningen stelselmatig bombardeert. Honden huilen alarmerend als er een bombardement aankomt. We zien de sporen van de oorlog op het gezicht van de zus en grootmoeder, die compleet machteloos zijn.

En daarmee gaat de film niet alleen over de mensen in Donetsk, maar ook over ons: de toeschouwers op afstand, machteloos tegenover het geweld.

Vimeo

De echtgenote van de filmmaker maakte ook nog over het leven van haar verwanten.

Bekijk ook:

Mini-docu: Zo ontstond de opstand op Maidan De protesten op het Maidanplein in Kiev hebben een grote omwenteling in Oekraïne veroorzaakt. En nu ook daarbuiten. Er wordt zelfs al gesproken van een nieuwe Koude Oorlog. De bekroonde journalist Arkadi Babtsjenko, voormalig protégé van mensenrechtenactivist Anna Politkovskaya, doet speciaal voor De Correspondent van binnenuit verslag van de opstand. Bekijk hier de documentaire

Of lees verder:

Deze dappere denker wil met kunst zijn land bevrijden (maar zijn rector noemt het stront) Neonazi’s sloegen hem in september het ziekenhuis in. Maar Vasyl Cherepanyn (1980), hoofd van een prijswinnend cultuurcentrum in de Oekraïense hoofdstad Kiev, blijft onvermoeibaar strijden om het kritische denken in zijn verscheurde land aan te wakkeren. Een gesprek met een bijzonder en bevlogen denker. Lees hier het interview terug Is de crisis in Oekraïne te wijten aan westerse stommiteiten? Vertel eens dat andere verhaal over Oekraïne en Rusland, vroegen verschillende lezers ons. Over hoe het Westen de belofte schond dat de voormalige Oostbloklanden geen deel van de NAVO zouden worden en hoe de diepe crisis het product is van onze poging Oekraïne in de eigen invloedssfeer te trekken. Een onderzoek naar de feiten achter de verwijten. Lees het stuk hier terug