Spring naar inhoud

Hoe schadelijk zijn drugs precies?

Naar aanleiding van mijn column over xtc, waarin ik de ongenuanceerde beeldvorming over harddrugs bekritiseer, wees een Correspondent-lid mij op een interessant onderzoek uit Groot-Brittannië. In dat onderzoek zijn twintig harddrugs - van alcohol tot paddenstoelen - onderzocht op schadelijkheid voor gebruiker en omgeving.

Interessant is vooral dat de onderzoekers heel veel verschillende parameters hebben meegewogen. Zo is niet alleen gekeken naar verslavendheid of economische kosten, maar ook naar bijvoorbeeld: invloed op relaties, kans op verlies van huis en haard, correlatie met criminaliteit, verlies van sociale cohesie, risico op sterfte enzovoorts.

Opvallend: alcohol scoort overall het slechtst (nog erger dan heroïne!), tabak en cocaïne zijn (persoonlijk en maatschappelijk) ongeveer even schadelijk, xtc, lsd en paddo’s behoren tot de minst schadelijke substanties (wat niet wil zeggen dat ze ongevaarlijk zijn). Bestudeer vooral zelf even de grafiek, de link naar het hele rapport heb ik onderaan bijgevoegd.

Harddrugs gerangschikt op persoonlijke en maatschappelijke schade
Hier vind je het hele rapport En lees hier mijn column terug
Oprichter