Spring naar inhoud

Vraag 1: ‘Beredeneer hoe De Correspondent hypes tegengaat’ (2 punten)

Eervol nieuws bereikte afgelopen week onze redactie: De Correspondent figureerde prominent in het vwo-eindexamen maatschappijwetenschappen. Zeven vragen kregen de leerlingen voorgeschoteld over ons manifest, goed voor 18 van de in totaal 71 punten. En daar zijn we natuurlijk best een beetje trots op.

Zo luidde vraag 1 van het examen: ‘De Correspondent heeft voor zichzelf vijf gedragsregels opgesteld waarmee de hypegevoeligheid afneemt. Beredeneer voor twee van die vijf regels dat deze kunnen voorkomen dat De Correspondent meegaat in een hype. Verwerk in je antwoord twee karakteristieke kenmerken van een hype.’

(Een vraag die bij correspondent Johannes Visser direct de opmerking ontlokte: ‘Hebben wij gedragsregels?’)

Eén punt kon worden behaald door te wijzen op ons uitgangspunt dat wij ‘maatschappelijke relevantie meer prioriteit geven dan actualiteit’ - iets wat naar mijn smaak ook meer aandacht zou moeten krijgen bij opleidingen journalistiek, waar actualiteit vaak nog tamelijk traditioneel als belangrijkste ingrediënt van nieuws wordt onderwezen. Een kleine overwinning dus, dat dit op middelbare scholen nu tot de lesstof behoort.

Een leraar, zelf lid van De Correspondent, mailde mij dat hij veel lol had in het nakijken van de examens. Ik antwoordde hem dat de leerlingen die alle vragen goed hadden een gratis proeflidmaatschap mochten komen halen. Mochten er meer leraren (of leerlingen) onder jullie zijn: stuur me een mailtje als iemand de volle score had!

Rest de vraag: hoeveel vragen zouden jullie goed hebben gehad? Het examen plus het antwoordmodel vind je hieronder.

Hier vind je de examenvragen Hier vind je de bijlage die erbij hoort En hier vind je de antwoorden op de vragen Tot slot: hier ons manifest waar het eindexamen op gebaseerd is
Oprichter