Een paar maanden geleden reisde ik naar de Filipijnen, om te kijken hoe de hulpverlening ervoor staat, één jaar nadat tyfoon Haiyan – lokaal bekend als Yolanda – over het land trok. Vier miljoen mensen dakloos, zesduizend doden. Waar begin je met helpen?

Zo vergaat het de Filipijnen een jaar na de tyfoon Een jaar na tyfoon Haiyan (6000 doden, 4 miljoen mensen zonder huis) staat het gedwongen huwelijk tussen de Filipijnen en hun helpers onder druk. De hamvraag: wie heeft de leiding over de noodhulp in het land? Met fotograaf Pieter van den Boogert dook ik in de noodhulpmachine. Lees hier het artikel over de Filipijnen na Haiyan terug

Tijdens mijn bezoek hoorde ik over het eiland Sicogon. De tyfoon had er haast alles verwoest, maar de paar honderd bewoners mochten hun huizen niet opnieuw opbouwen. Reden: de eigenaar van het eiland had ineens besloten Sicogon om te toveren tot een toeristenresort. Kwam mooi uit dat de tyfoon alles met de grond gelijk had gemaakt.

Ik vroeg filmmakers en poolshoogte te nemen op het eiland. Ze maakten voor De Correspondent een film over de problemen van landrechten na een ramp.

Vimeo

heeft een faciliterende rol gespeeld in de totstandkoming van deze minidocu. De vertaling werd gedaan door Junafe Banares Hofland en Jayrel Encontro.

Meer over de Filipijnen:

Is er leven na de tyfoon? Het is een jaar geleden dat tyfoon Haiyan over de Filipijnen trok. In het kielzog van de tyfoon kwamen de hulporganisaties. Hoe hebben de inwoners van Tacloban, de grootste getroffen stad, de hulp het afgelopen jaar ervaren? Een onderzoek in vier portretten. Lees hier de portretten terug Hoe bouw je nieuwe huizen voor vier miljoen daklozen? Tyfoon Haiyan maakte een jaar geleden vier miljoen Filipijnen dakloos. Nu, een jaar later, proberen overheid, hulporganisaties en de lokale bevolking voor iedereen een nieuw onderkomen te bouwen. Maar hoe begin je aan zo’n immense taak? De vijf stappen van huizenbouw na een ramp